• Načítám...
>

Praha 15 si připomíná výročí Antonína Švehly

  • 6. prosince 2023,
  • 13:33,
  • PRAHA 15,
  • Veronika Kuželková

V roce 2023 si městská část připomíná 150. výročí narození a 90 let od úmrtí významného hostivařského rodáka, sedláka, mlynáře a prvorepublikového politika Antonína Švehly. Po vzoru svého otce byl Antonín Švehla aktivní v mnoha hostivařských spolcích, sportoval, hrál ochotnické divadlo, rád zpíval a učil se hře na housle. Spolu s otcem byl členem sboru dobrovolných hasičů. V roce 1893, tedy ve svých dvaceti letech, znovu obnovil sokolskou organizaci v Hostivaři. Stal se cvičitelem a na mnoho let i jeho starostou. Členem zůstal celých 40 let.

Reklama

V Praze 15 můžeme v parku poblíž hasičárny shlédnout venkovní výstavu o Antonínu Švehlovi.

"My totiž v Praze 15 rok 2023 nazýváme pracovně rokem Antonína Švehly, a to proto, že v dubnu jsme si připomínali 150. výročí jeho narození a teď v prosinci je to 90 let od jeho úmrtí. Antonín Švehla je hostivařský rodák, je to mlynář, sedlák, prvorepublikový politik a také čestný občan in memoriam Prahy 15, takže jsme ho chtěli přiblížit těm občanům. A jelikož Antonín Švehla zemřel 12. prosince před 90 lety a 15. prosince měl pohřeb, tak si myslíme, že právě prosinec je tou nejvhodnější dobou pro tuto výstavu," řekla Pavlína Nejedlíková, kronikářka MČ Praha 15.

Výstava není jedinou poctou, kterou pro letošek Patnáctka Švehlovi vysekla. V září letošního roku byla také na břehu Botiče pod Kozinovým náměstím odhalena i Švehlova lavička. Cílem těchto projektů bylo Antonína Švehlu připomenout a dostat do širšího povědomí především studentů a mladých lidí.

"Je tam průřez Švehlovým životem. Je to od narození až po jeho pohřeb, je tady možné vidět i jeho knihy, i městská část nestojí v pozadí a dokonce vydala dvě knihy o Antonínu Švehlovi. Jestli můžeme, támhle je na plakátě kniha, která je stále v prodeji a je to kniha Marie Zdeňkové a Lukáše Berného 'Pomníky Antonínu Švehlovi - Ze srdce a kamene'," řekla Pavlína Nejedlíková, kronikářka MČ Praha 15.

Výstavu tohoto slavného rodáka z Patnáctky si můžete prohlédnout do začátku ledna příštího roku a dokonce ji i možná místní radnice prodlouží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu