• Načítám...
>

Praha 15 řeší zdemolované byty po nájemnících

  • 5. února 2024,
  • 10:26,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

Rekonstrukce zdemolovaného nájemního bytu trvá i půl roku. Takové případy řeší i radnice městské části Praha 15. Uvolněné byty po nájemnících, kteří dlouhodobě neplatili nájem a byt odevzdali často nejen vybydlený, ale také značně poničený, se teď k dalším k novým zájemcům kvůli nutným nemalým opravám hned tak nedostane.

Reklama

Městská část Praha 15 má ve svém vlastnictví téměř 750 nájemních bytů. Zájem o ně je obrovský a když už se nějaký uvolní, netrvá dlouho a na radnici přichází dotazy případných dalších zájemců. Jenže řada bytů i v klidných rodinných čtvrtích vypadá po odevzdání klíčů některých nájemníků takto. Díra ve zdi, vysklená okna, vytahané dráty ze zdi a silný zápach.

"Bohužel se nám výjimečně stává, že i takto dopadne byt, který jsme pronajali v dobré víře užívání a ačkoliv nájemník napřed platil, tak se potom stalo, že se stal neplatičem a po dlouhé peripetii se nám podařilo tento byt získat zpět," řekla Hana Černá - vedoucí Odboru majetku MČ Praha 15.

Jenže ve stavu, ve kterém ho radnice nemůže hned poskytnout k dalšímu pronájmu. Místo průměrného měsíce a půl se tak byt dostane k novému nájemníkovi klidně až za půl roku a někdy i ještě později.

"Je nutná jeho kompletní rekonstrukce, která bude stát přibližně 400 tisíc korun, museli už jsme zabezpečit vstup do bytu, protože se musely vyměnit vchodové dveře, sklo, které bylo z balkónu, tak se muselo už také vyměnit, byt byl vyklizen," řekla Hana Černá - vedoucí Odboru majetku MČ Praha 15.

"Ty byty samozřejmě nemůžeme opravovat svépomocí, tak abychom skutečně já a Odbor majetku šli a začali měnit podlahu sami, to by úplně nebylo vhodné, soutěžení firem něco trvá, protože postupujeme vždy podle zákona," řekl David Hájek (ANO) - místostarosta MČ Praha 15.

Byt připravený k pronájmu pak radnice zařadí do seznamu, ze kterého pak komise byty přiděluje vylosovaným zájemcům, kteří splňují podmínky pro převzetí nájemního bytu. 

"Hlavní podmínka je bydliště na Praze 15, s tím, že nemá žádný byt v osobním vlastnictví ani tady ve Středočeském kraji a pak splní nějaké podmínky, aby to uplatil podle nájmu," řekla Hana Černá - vedoucí Odboru majetku MČ Praha 15.

Termíny soutěžení nájemních bytů radnice zveřejňuje na svých webových stránkách nebo případně na sociálních sítích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu