• Načítám...
>

Radnice Prahy 15 je v rozpočtovém provizoriu

  • 20. února 2024,
  • 16:27,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

Praha 15 zahájila rok 2024 v rozpočtovém provizoriu. To znamená, že v takovém případě může radnice využívat měsíčně pouze jednu dvanáctinu rozpočtu předešlého roku. Finální rozpočet budou zastupitelé městské části schvalovat začátkem března.

Reklama

Praha 15 zahájila rok 2024 v rozpočtovém provizoriu. Radnice tak může měsíčně využívat pouze jednu dvanáctinu rozpočtu předešlého roku. Koncem února se tak zastupitelé městské části sešli na výjezdním zasedání rozpočtu, aby hospodaření radnice projednali.

"S vedoucími odboru, radou, finančním výborem a předsedy poslaneckých klubů si rozebereme rozpočet, aby na tom zastupitelstvu potom ty dotazy byly už vydiskutované a rozpočet prošel," řekla Zuzana Herčíková - zástupkyně vedoucí Odboru ekonomiky MČ Praha 15.

Praha 15 by v letošním roce mohla hospodařit s 357 miliony korun. Z toho většinu tvoří dotace od státu a hlavního města.

"Dotace ze státu jsou na úrovni 40 milionů, dotace z hlavního města Prahy jsou na 166 milionech, zbytek jsou tedy naše příjmy," řekla Zuzana Herčíková - zástupkyně vedoucí Odboru ekonomiky MČ Praha 15.

Z výdajů činí největší podíl peníze na chod městské části, konkrétně 174 milionu korun. Druhou nejvyšší částku, tedy více než 80 milionů, dá radnice do školství.

"Jsou to energie, samozřejmě mzdové náklady a provozní náklady jako takové a v neposlední řadě provoz školních jídelen, kde třeba například v Základní škole Hornoměcholupská je potřeba rekonstruovat školní jídelnu," řekl Pavel Klega (Společně pro Prahu 15) - radní a předseda Finančního výboru MČ Praha 15.

28 milionů korun by pak mělo jít na nebytové hospodářství. Většinu z těchto peněz, konkrétně 25 milionů, chce radnice vyhradit na rekonstrukci kulturního domu Varta.

"Hlavně se bude rekonstruovat zázemí a sál, to bychom chtěli, aby to bylo trošku důstojné," řekla Zuzana Herčíková - zástupkyně vedoucí Odboru ekonomiky MČ Praha 15.

Některým opozičním zastupitelům se ale částka na opravu kulturního domu zdá vysoká.

"Zdá se nám, že je to docela hodně, z hlediska toho, co už tam bylo zainvestováno a možná i to, že to je jedna z priorit městské části. Možná ty finance mohly být jiné a mohly být třeba nižší," řekl Zdeněk Edleman (Patnáctka náš domov) - člen Finančního výboru MČ Praha 15.

"V dnešních cenách stavebních prací to moc není, tak aby ten objekt potom byl skutečně ve finále tím kulturním stánkem, to myslím ukáže až praxe a samotná část realizační, jaká ta částka skutečně nakonec bude, jaká bude částka vysoutěžená," řekl Pavel Klega (Společně pro Prahu 15) - radní a předseda Finančního výboru MČ Praha 15.

Do sociálních služeb chce pak radnice letos investovat 18 milionů korun. Tady půjde velká část do Centra sociální a ošetřovatelské pomoci. V každém případě, finální rozpočet budou zastupitelé městské části schvalovat 13. března.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu