• Načítám...
>

ZŠ Hornoměcholupská oslavila 50. narozeniny

  • 17. června 2024,
  • 15:53,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Když se v září 1974 otevírala Základní škola Hornoměcholupská, byla to velká událost. Vznikla další škola pro děti, která jim poskytla základní vzdělání a připravila je na další etapu života. Nyní tato základka slaví 50 let. Za tu dobu se neuvěřitelně proměnila. Je jiná zvnějšku i zevnitř, vystřídali se učitelé, ředitelé i samotní žáci. Mnozí z nich se v rámci významného dne potkali, aby si zavzpomínali a oslavili kulaté narozeniny. Jedním z absolventů školy je i současný starosta Patnáctky pan Michal Fischer (Společně pro Prahu 15), který ji pamatuje už od jejího otevření.

Reklama

Základní škola Hornoměcholupská slaví krásných 50 let a u této příležitosti připravila městská část Praha 15 pro žáky, učitele i absolventy bohatý kulturní program.

Jedním z těch, kdo školu navštěvoval, je i starosta Patnáctky pan Michal Fischer (Společně pro Prahu 15). Ten školu pamatuje dokonce ještě, když se v září roku 1974 slavnostně otevírala a zažil v ní podstatě všechno, co si tehdy mohl přát.

"Nástup do této školy, otevírání, první lásky, první rvačky, první užívání si fotbalových turnajů s kamarády. Moje žena je také absolventkou této základní školy, chodila sem moje švagrová i příbuzní a nakonec sem chodila i moje dcera, která tady také absolvovala základní školu. Takže pro mě je to životní láska, dá se říci," řekl Michal Fischer (Společně pro Prahu 15) - starosta MČ Praha 15.

Oproti panu starostovi je na škole v podstatě nováčkem její současná ředitelka Jana Bánovská, která na školu přišla před šesti lety a od loňského roku je právě ve funkci ředitelky. Škola už je sice stavebně v podstatě hotová, to ale neznamená, že jí v budoucnu nečekají další změny.

"Máme takovou vizi toho, že bychom chtěli, aby se zefektivňovala výuka, to znamená digitalizace výuky, odborné učebny plně modernizovat a samozřejmě základní cíl je, aby se dětem tady dobře učilo a chodily rády do školy," řekla Jana Bánovská - ředitelka ZŠ Hornoměcholupská.

A protože dobrá škola, to nejsou jen kvalitní učitelé, moderní způsob výuky a odpovídající zázemí, ale také například jídelna, tak i tu čekají v následujících měsících změny k lepšímu. Městská část totiž získala dotaci na novou kuchyň, která je stejně stará jako škola.

"V tuto chvíli už se to chystá a koncem června začne rekonstrukce školní kuchyně tak, aby až děti přijdou v září do školy, tak aby měly novou kuchyň, paní kuchařky, aby měly novou kuchyň, protože těch se to týká nejvíce a věříme, že se vše podaří stihnout do září," řekla Jitka Kolářová (ANO) - místostarostka MČ Praha 15.

Za těch 50 let se Základní škola Hornoměcholupská ohromně proměnila. Jedno ale zůstalo, hornoměcholupská základka je stále tou školou, kam se děti rády vrací, třeba i po letech při oslavách kulatých narozenin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu