• Načítám...
>

Dobrovolníci z ciziny pomáhali v Praze 15 seniorům

  • 15. srpna 2024,
  • 18:36,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

Dobrovolníci a studenti z nejrůznějších koutů světa navštívili Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 15. Místním zaměstnancům každoročně 14 dní pomáhají s jejich péčí o klienty. Hlavním smyslem je přitom propojení zdejší starší generace s mladými lidmi pocházejícími z různých kultur.

Reklama

Na čtrnáctidenní work camp do Centra sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 15 přicestovali studenti z nejrůznějších zemí světa. Místním zaměstnancům tady jako dobrovolníci pomáhají s jejich každodenní péčí o klienty.

"Naše práce spočívá v nějakých manuálních pracích ohledně areálu, nějaké plení záhonů, nějaké údržbové práce, potom pomáhání s drobným materiálem pro asistentky a pečovatelky a hlavní náplní naší práce je pomoc a rozptýlení našich seniorů," řekla Julie Červená - camp leader.

"Chceme podpořit mezigenerační dialog, protože setkávání mladých a starších generací se nám trošku ze společnosti vytratilo a my cítíme důležitost toho, abychom se propojili zase zpět a propojujeme nejen mladší se staršími, ale také kultury, což je to obohacení, tím, že jsou dobrovolníci ze zahraničí," řekla Neli Jatel Závorová - vedoucí sociálních pracovníků.

Účast zahraničních studentů je navíc letos velmi pestrá. Kromě jedné Češky dobrovolníci do Prahy přicestovali ze Španělska, Itálie, Francie, Portugalska a Ugandy.

"Jazyková bariéra v tomto směru vůbec nehraje roli, protože oni se domluví rukama, nohama, samozřejmě používají moderní technologie, to znamená nějaké překladače a také mají obrázky, kde ukazují těm seniorům nějaké ty činnosti," řekl Pavel Pešek (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

"Pořádáme různě aktivity, třeba bingo, dělali jsme s keramikou různé výtvory nebo s nimi zpíváme nějaké národní písně našich dobrovolníků," řekla Julie Červená - camp leader.

"Ten program je strašně hezký, studentky jsou moc upřímné, příjemné, prostě srdíčkové. Škoda, že tu jsou jen 14 dní," řekla Alena Dvořáková - klientka CSOP, MČ Praha 15.

Celá akce probíhá v rámci společnosti INEX, která zařídí dopravu studentů z jejich zemí sem do Česka. Na provoz místního Centra sociální a ošetřovatelské pomoci pak podle místostarosty Prahy 15 Pavla Peška radnice ročně přispěje zhruba 17 miliony korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu