• Načítám...
>

Budoucnost bytového projektu v Hostivaři není jasná

  • 20. února 2016,
  • 19:39,
  • PRAHA 15,
  • Josef Mádle

Jedna z největších developerských společností má záměr vybudovat v Praze 15 bytový komplex a nízká cena těchto bytových jednotek zahýbala pražským realitním trhem. Budoucnost celého projektu se však zdá být nejasná, a to i z toho důvodu, že se do země ještě ani jednou nekoplo.

Reklama

Na pozemku v průmyslové zóně v Hostivaři chce společnost Ekospol vybudovat bytový komplex. Lidé, kteří mají zájem o toto bydlení, už nyní společnosti platí rezervační poplatky, a to i přesto, že investor údajně stále nemá patřičná povolení k výstavbě.

“My neuzavíráme rezervační smlouvy dřív, než vlastníme pozemek a máme stanoviska, která jsou kladná,” upozornil Evžen Korec, generální ředitel Ekospol.

Společnost si je tedy jistá, že samotné územní rozhodnutí bude také kladné a následně dostane i stavební povolení. Opačný názor má Praha 15.

“Podle našeho názoru tomu tak není. Měli jsme možnost se seznámit se stanovisky v územním řízení. Je tam zejména silný odpor soused, to znamená továren,” řekl Marcel Pencák, zástupce starosty MČ Praha 15.

“Je to zóna, kde jsou sklady, ale ne nevzhledné. Lokalita vypadá velmi pěkně. Pozemek, na kterým stavíme, je územním plánem určený k zástavbě bytových domů,” oponoval Evžen Korec.

“To ghetto, vzhledem k té struktuře průmyslové zóny, bude oploceno ze tří stran, protože právě ze tří stran tam jsou tovární nebo výrobní areály. Z té čtvrté strany je ulice U Továren, kde už jsou už dnes překračovány hlukové limity,” zmínil Marcel Pencák.

Osm set bytových jednotek se má zároveň nacházet na takzvaném SV území, které bytovou zástavbu sice připouští, ale ne v tak velkém rozsahu.

“My zde máme výjimku na to, že to budou téměř všechno byty. Právě na toto je možné tu výjimku získat,” vysvětlil Evžen Korec.

“Výjimku nemůžou od nikoho v této fázi dostat, protože právě o té výjimce rozhoduje stavební úřad,” upozornil Marcel Pencák.

Zájemci, kteří zaplatili rezervační poplatek ve výši 10 tisíc korun, pravidelně vyžadují informace o průběhu projektu.

“My jsme si na jaře loňského roku vybrali byt a v té době bylo na stránkách společnosti uvedeno, že v Hostivaři budou byty hotové na jaře 2017. Nyní bylo na můj dotaz oznámeno, že se aktuálně počítá s dokončením stavby na konci roku 2018,” uvedl Michal Slavík, zájemce o byt.

Což znamená o téměř 2 roky déle, než byl původní záměr. Podle společnosti mohou zájemci, kteří nechtějí čekat na dostavbu, zažádat o navrácení rezervačního poplatku.

“I naše plánované termíny se skutečně mohou posunout, protože vše vychází ze zákonných lhůt. Jinak samozřejmě s městskými částmi se snažíme vycházet co nejlépe,” uvedl Evžen Korec.

“Společnost s námi projevila zájem projekt konzultovat až poté, co zjistila, že jsme do územního řízení dali 14 stránek nesouhlasných připomínek,” uzavřel Marcel Pencák.

Nyní se čeká na vyjádření stavebního úřadu. Pokud jeho stanovisko bude kladné, MČ Praha 15 plánuje okamžité odvolání proti tomuto rozhodnutí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu