• Načítám...
>

V Praze 15 se přou o výstavbu bytového domu

  • 3. ledna 2019,
  • 23:26,
  • PRAHA 15,
  • Lukáš Kubát

V Praze 15 už čtyři roky probíhá spor o bytový dům v Milánské ulici. Zatímco podle územního plánu by stavbě nemělo nic bránit, obyvatelům a radnici se zastavění místní plochy nelíbí.

Reklama

Na této zelené ploše by už brzy mohl vyrůst bytový dům, který navrhl ateliér YUAR.

"Je to hmota čtyř a jednoho ustupujícího nadzemního podlaží. Přízemí je částečně tvořeno zázemím domu, je tam nějaká obchodní jednotka. Část přízemí je tvořena jako parkoviště, kryté stání," řekl Lukáš Janáč, spoluautor projektu, ateliér YUAR. 

Proti záměru se ale postavili obyvatelé okolních domů. Ti dokonce sepsali petici a chystají se bránit i právní cestou. 

"Tady to sídliště, jako už hodně okolních sídlišť, je už podle mě dost zastavěné. Nějaké vzdálenosti domů by měly být dodržovány, nemluvím už vůbec o procentech zeleně. Tam se uvažovalo, konkrétně v této lokalitě, o tom, že tam bude park. Už tady není skoro kde parkovat. Čím více se bude stavět, tím méně si lidé budou mít kde si sednout na lavičku," řekl Oldřich Kubišta, předseda Bytového družstva Boloňská 302. 

Zastavění pozemku naproti radnici Prahy 15 odmítají i zastupitelé MČ.

"My se snažíme vyjádřit názor, že ten park je tady potřeba. Je na to i soudní rozhodnutí, že je to veřejný prostor. Delší dobu je tady snaha, už minulého vedení, pozemek směnit za jiný stavební pozemek, aby investor nepřišel o své vložené prostředky, aby mohl stavět někde jinde. Tato snaha se zatím nepovedla," řekl Petr Neumann, místostarosta MČ Praha 15.

Investor společně s architekty zapracoval technické připomínky a současnou podobu projektu brání.

"Z pohledu architekta si myslím, že ten dům je tam vhodně umístěný. Na jedné straně je dvanáctipodlažní panelový dům, na druhé straně je rodinný domek. Ta naše hmota je výrazně bližší těm rodinným domům. Nevyužili jsme plně možnosti, které nám územní plán dává. A to proto, že jsme chtěli být vstřícní k tomu prostředí," řekl Lukáš Janáč.

Na veřejném projednání byli přítomni všichni účastníci územního řízení. Celý spor o nový bytový dům teď bude řešit Stavební odbor Úřadu MČ Praha 15. Ten by měl o všem brzy rozhodnout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu