• Načítám...
>

Radotín rekordně investuje do svého rozvoje

  • 14. září 2022,
  • 11:32,
  • PRAHA 16,
  • Marek Tereba

Miliony i miliardy se v posledních čtyřech letech investovaly do rozvoje Radotína.

Reklama

Miliony i miliardy se v posledních čtyřech letech investovaly do rozvoje Radotína. Nová lávka, zkapacitněná křižovatka, moderní kulturní centrum i přístavby místní školy. Jak jsou ale s rozvojem Radotína spokojeni sami místní občané? To jsme se zajeli zeptat přímo do ulic.

anketa

"Já si myslím, že se hodně povedlo navýšit umístění dětí do tamějších škol i školek a samozřejmě i rozšíření plavárny. Díky tomu se mohou děti učit plavat a mají možnost navštěvovat dvakrát týdně plavání, což je veliký benefit. Škola se stala i velmi komunitní v rámci toho, že se rozšířila jídelna a nová aula umožňuje dětem mít tam dramatické kroužky, vystoupení i s rodiči, takže to hodnotím jako veliký pokrok," řekla Kristina Toncarová, obyvatelka Radotína. 

Na podzim loňského roku jsme vás informovali o otevření nového kulturního centra Koruna, i toto místo sklidilo mezi místními velký úspěch.

"Tento původně ošklivý prostor byl revitalizovaný a my s dětmi sem rádi chodíme, protože si tady můžeme pomazlit komunitní zvířátka, já si dám v klidu kávu, děti si pohrají. Je to prostor, který je bezpečný, nejsou v rušné křižovatce a vidíme tady i jiné skupiny, třeba senioři si tady tvoří a zároveň si tady mohou děti vypěstovat vlastní rajčata nebo papriky s kroužkem Koruna kvete," řekla Kateřina Veigertová, obyvatelka Radotína.

Vedle Koruny byla otevřena i nová policejní služebna. Radotínští strážníci tak mají konečně důstojné prostory.

"Pro nás je to obrovská změna, přesunuli jsme se z nevyhovujících prostor v ulici Výpadová, jak určitě radotínští vědí, kde byla mimo jiné zátopová oblast, opravdu velmi špatně dostupné pro ty lidi z centra, takže teď jsme tady v centru dění, v centru Radotína a je to opravdu pro nás a myslím si, že i pro obyvatele velké plus," řekl Michal Brokeš– zástupce velitele Místního oddělení Radotín Policie České republiky.

A nové prostory získali i místní hasiči. Ti na novou budovu čekali dvacet let a v roce 2019 se konečně dočkali. Významnou změnou prošla také křižovatka na náměstí Osvoboditelů. 

"Tady teď stojíme na světelné křižovatce U Koruny, kde se zlepšila kapacita, zlepšila se bezpečnost pěších, pak na to navazuje křižovatka, která je u Horymíra, která je také světelná, takže je potřeba, aby ty dvě světelné křižovatky na sebe navazovaly a byly ve stejném gardu. Určitě je dobrý tento bypass, který vede z Černošic směrem na Prahu," řekl Milan Ptáček, obyvatel Radotína.

Nejvýznamnější investicí v Praze 16 byla bezpochyby modernizace železniční trati, jejíž součástí je také výstavba nového nádraží. Za tu stát zaplatil tři miliardy korun. Ve staré nádražní budově plánuje tamní městská část vybudovat třeba služebnu městské policie. Obdiv získal Radotín také za revitalizaci čistírny odpadních vod. Na té dnes stojí známý biotop. Celá plocha o rozloze patnáct tisíc metrů čtverečních se tak změnila z neudržovaného a kontaminovaného území na rekreační oblast. V rámci takzvané zelené politiky investovala radnice také do výsadby stovek stromů a také solárních panelů. Ty jsou v současnosti již na střeše základní školy a v budoucnu budou také nad bazénem, na kulturním centru Koruna a dalších městských budovách. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu