• Načítám...
>

V Radotíně se diskutovalo o zavedení modrých zón

  • 6. června 2024,
  • 15:04,
  • PRAHA 16,
  • Kristýna Svobodová

Problematika parkování trápí v Česku nejen obyvatele hlavního města. Právě v metropoli je pak ale nedostatek míst pro auta především v okrajových městských částech. Většina z nich už proto zavedla modré zóny. O tom, jak situaci řešit, jednali první červnovou středu už také obyvatelé Radotína se starostou Karlem Hanzlíkem (ODS).

Reklama

Přijet domů z práce a pak ještě 15 minut hledat místo k zaparkování. To je každodenní realita Pražanů. Nejhorší situace v metropoli je pak v okrajových městských částech, kde často parkují i mimopražští řidiči, kteří odsud zamíří na vlak nebo na metro a tak pokračují dál do Prahy. S tím se potýká i pražský Radotín. Vedení radnice proto s místními obyvateli první červnovou středu v prostorách Základní školy Radotín projednávalo možná řešení.

"Dneska je plánovaná veřejná debata, my jsme od lidí slyšeli jejich názory, jak to vnímají, jestli chtějí zachovat ten živelný neorganizovaný způsob a nebo myslet na zóny placeného stání, což je jediné regulační a systémové řešení, které v rámci hlavního města Prahy jsme možní realizovat," řekl Karel Hanzlík (ODS), starosta MČ Praha 16.

anketa

"My jsme určitě v Radotíně za modré zóny nebo aspoň za fialové v nějakých částech, protože takto sem jezdí lidé z okolních míst na vlak a my potom přijedeme kdykoliv a nemáme kde zaparkovat."

"Vzhledem k tomu, že všechny okrajové části Prahy už si modré zóny zavedly, tak jsme jedni z posledních tady na západě. Ten tlak se snižuje k nám."

"Z hlediska toho, že sem jezdí z okolí a parkují tady, tak by byly lepší zóny. Nevím. Pro nás jako pro místní asi zase ne na druhou stranu."

"Když budete chtít zaparkovat, tak se tam třeba nedostanete, zaplatíte si to a stejně se tam nedostanete, protože už tam bude někdo stát. Kdyby to bylo tak, že můžete zaparkovat, když si to zaplatíte, tak v pohodě, ale takto."

V každém případě, radnice chce o řešení nedostatku parkovacích míst rozhodnout na základě většinového názoru místních obyvatel. Veřejnost ho může vyjádřit právě na veřejných setkáních s vedením městské části, ale také prostřednictvím ankety. První kolo už proběhlo, to druhé se chystá v den euro voleb, tedy už tento pátek a sobotu.

"Před volebními místnostmi na chodbách tam bude anketní schránka, to budou víceméně jednoduché pokyny a bude tam i ten anketní lístek, který má pouze jeden dotaz, a to zdali lidé souhlasí, ano či ne, se zavedením zón placeného stání v Radotíně," řekl Karel Hanzlík (ODS), starosta MČ Praha 16.

Radnice tak přepokládá, že ankety se díky euro volbám zúčastní co možná nejvyšší počet obyvatel Radotína. První ankety se zúčastnilo 777 respondentů a výsledky byly téměř vyrovnané.

"Mírně převyšuje to negativní, to znamená zachování toho stávajícího živelného způsobu, tedy bez zón a víceméně méně jak 50 procent nebo respektive nějakých 47 procent by chtělo zavést zóny placeného stání," řekl Karel Hanzlík (ODS), starosta MČ Praha 16.

Výsledky nadcházející ankety by pak radnice mohla mít zhruba do týdne. Zveřejněné budou na webových stránkách a sociálních sítích městské části nebo v Radotínských novinách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu