• Načítám...
>

Spolek Mánes vystavuje v Řepích

  • 22. června 2020,
  • 10:20,
  • PRAHA 17,
  • Lukáš Kubát

V Kulturním centru Průhon až do konce října můžete navštívit výstavu Sochaři Mánesa. Na ní naleznete díla devíti členů spolku Mánes. Tento spolek patří mezi jeden z nejstarších uměleckých spolků u nás.

Reklama

Jeden z nejstarších spolků výtvarných umělců u nás je spolek Mánes. Mezi jeho členy patřili například Mikoláš Aleš nebo Alfons Mucha. Tento spolek teď vystavuje v Praze 17. V kulturním Centru Průhon.

"Řepy mají ke spolku Mánes velmi blízko, protože po jejich umělcích tady máme pojmenováno několik ulic. Ať už je to ulice Makovského, Zrzavého, Bendova, Španielova. A v Řepích zároveň žije čestný starosta spolku Mánes - Emil Jan Cimbura a to je akademický malíř a grafik, který je členem spolku už od roku 1946," popisuje starostka MČ Praha 17, Jitka Synková.

Na výstavě jsou zastoupeni současní umělci, kteří do spolku Mánes patří.

"Vystavuje tu devět sochařů z Mánesa, v přízemí jsou plastiky a nahoře v prvním patře jsou kresby a obrazy. Já tu mám takový širší záběr. Je tu poslední dílo vlasy, to jsem dělal pro svojí švagrovou, která je kadeřnice. Pak je tu dívka, to je Eva. A pak tu mám rané dílo, plastiku koně," říká sochař, Vojtěch Malaník.

Na výstavě naleznete třeba i dílo Barbory Chládkové, které se jmenuje V síti.

"Vždycky nějakej důležitý moment, který jsem zažívala je tam zaznamenaný. Vždycky je tam zaznamenaný ten určitý člověk a ten vztah," komentuje sochařka, Barbora Chládková.

Výstava potrvá až do konce října. Kulturní centrum k této výstavě vydalo publikaci, která je na místě k dispozici, výstavu si můžete prohlédnou i virtuálně a to na stránkách. Pruhon.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu