• Načítám...
>

Defibrilátory v Řepích jsou k dispozici pro veřejnost

  • Včera,
  • 11:42,
  • PRAHA 17,
  • Dominika Čompová

V Řepích se objevily čtyři nové přístroje, které mohou zachránit život. Automatické defibrilátory jsou umístěny na frekventovaných místech a jsou připravené pomoci při srdeční zástavě.

Reklama

Co dělat, když se někdo vedle vás náhle zhroutí? Právě v takových momentech jde o každou vteřinu. Řepy se rozhodly jít moderní cestou a vybavily veřejné prostory novými defibrilátory, které může použít kdokoli.

"My jsme nově umístili automatické externí defibrilátory přibližně před měsícem do poliklinik v ulici Žufanova a Socháňova a také do Centra sociálně zdravotních služeb v Řepích," řekla Alena Kopejtková (ODS) - starostka MČ Praha 17.

Nemusíte být lékařem, stačí jen následovat jednoduché pokyny, které vás krok za krokem povedou a zvládnete pomoci, i když jste nikdy předtím přístroj nedrželi v ruce.

"Lidé se vůbec nemusí obávat, jak přístroj používat, protože tento defibrilátor má hlasové příkazy, které i laika navádí krok po kroku, jak má záchranu provádět, a to včetně toho, aby správně prováděl masáž srdce nebo umělé dýchání," řekla Alena Kopejtková (ODS) - starostka MČ Praha 17.

Rychlá reakce totiž může být rozhodující – a teď máte možnost zasáhnout i vy.

 "Může s nim pracovat řekněme kdokoli, kdo má základní informaci o poskytnutí první pomoci. První krok je nainstalovat elektrody přesně podle pokynů a podle grafiky na hrudník a defibrilátor hodnotí, jestli je potřeba udělat výboj nebo ne," řekl Antoine Katra - lékař ORL, Poliklinika Řepy.

Použit se dá i na děti, kde stačí pouze klíč otočit jiným směrem, aby vás to navedlo, jak postupovat s ohledem k dětskému tělu.

Tyto přístroje nejsou levná záležitost a tak bylo potřeba myslet i na jejich zabezpečení.

"Je to chráněno ve speciální skříňce, která ve chvíli, kdy se otevře, spustí alarm," dodala Alena Kopejtková (ODS) - starostka MČ Praha 17.

Alarm však neslouží jen proti krádežím, ale pomůže i v případě oprávněného použití, kdy dokáže přivolat lékaře.

Defibrilátory v Řepích jsou tu, aby nám daly šanci zasáhnout tam, kde jde o život. A i když doufáme, že je nikdy nebudeme muset použít, je uklidňující vědět, že jsou tu pro nás připravené pomoci kdykoli a komukoli.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu