• Načítám...
>

V pražských Řepích posvětili lipovou alej

  • 29. října 2018,
  • 9:49,
  • PRAHA 17,
  • Natálie Forsterová

Lípa je v tuzemsku vnímána jako národní strom a symbol svobody. Ne náhodou se tak při příležitosti oslav stého výročí Československa v Praze 17 konala akce s těmito stromy spojená. Na louce před zdejší radnicí došlo k slavnostnímu posvěcení nově zasazených lip v aleji.

Reklama

Ani deštivé počasí nezabránilo Praze 17, aby se připojila k víkendovým oslavám výročí republiky. Zdejší radnice k této příležitosti vysadila na louce před úřadem lipovou alej, kterou v den státního svátku nechala slavnostně posvětit.

"MČ se rozhodla oslavit 100. výročí založení Československého státu tím, že tady vysadila lipovou alej. Protože se vznikem státu vznikaly i symboly a jedním z národních symbolů byla lípa. A tak, jako se po celé ČR vysazují lípy svobody, tak se i MČ Praha 17 rozhodla rovnou vysadit celou alej," řekla Jitka Synková, starostka MČ Praha 17. 

"Možná, že bych ani nepřál tolik té lipové aleji, jako spíše obyvatelům v Řepích, aby ta lipová alej, jak poroste, dělala radost. Zeleně není nikdy dost. Aby jim připomínala tu svobodu, kterou máme, které si máme vážit a kterou můžeme také obdivovat. Takže myslím, že s tím dnešním stoletým výročím to krásně koresponduje," řekl Lukáš Lipenský, duchovní. 

Rozlehlá louka, kterou nyní spojuje lipová alej, je spojnicí mezi městským úřadem a sídlištěm. Radnice plánuje v budoucnu tento prostor revitalizovat. 

"Plánujeme tady do budoucna vybudovat park. Tak si myslíme, že pro ten park, jako začátek, je lipová alej úplně úžasná. Vysadili jsme tady 21 stromů," řekla Jitka Synková.

Stromy v pražských Řepích se tak zařadily mezi tzv. lípy svobody. Tedy mezi dřeviny, které byly zasazeny na počest vzniku Československé, ale i samostatné České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu