• Načítám...
>

Na ZŠ generála Františka Fajtla přivítali prvňáčky

  • 1. září 2022,
  • 12:53,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Své prvňáčky slavnostně přijala Základní škola generála Františka Fajtla v Letňanech. Děti přivítali zástupkyně ředitelky školy, starosta a radní pro školství městské části Praha 18. Poté se jich ujaly jejich třídní učitelky, které je začátkem jejich nové životní etapy budou doprovázet.

Reklama

Prázdniny skončily a do školních lavic se po dvou měsících opět vrátily děti. Pro ty nejmladší to navíc byla slavnostní událost, školní docházkou totiž zahájily novou životní etapu. Své prvňáčky přivítala i Základní škola generála Fajtla v pražských Letňanech.

"Otevíráme tři první třídy a protože nám ještě neustále proudí ukrajinští noví žáčci, tak ustálené počty stále nemáme. To si myslíme, že bude do konce září, ale máme 78 nových prvňáčků v naší škole," řekla Irena Šípová, zástupkyně ředitelky ZŠ Františka Fajtla.

Po dvou letech se navíc 1. školní den obešel bez respirátorů a bez dalších proticovidových opatření. Ve školách tak první den ožily chodby a bylo vidět, že i děti se do školy těší.

,,Těšíš se do první třídy?" 

,,Jo, těším," řekl natěšeně jeden z prvňáčků.

„A na co?" 

,,Těším se na matematiku," doplnil. 

,,Na učení," odpověděl další ze školáků. 

,,Těším se na kamarády a na paní učitelku," popsala žačka.

,,A bojíš se nějakého předmětu, třeba?"

,,Ne," doplnila rozhodně malá školačka.

Emotivní chvíle si rodiče dětí samozřejmě fotili, natáčeli na mobil a někteří dokonce zavzpomínali na dobu, kdy oni sami do školní lavice usedli poprvé.

,,Mně se tady ty vzpomínky vrací, protože já jsem chodila tady na tu školu také. A já si vzpomínám na takové smíšené pocity, nervozitu a zároveň jako velké těšení. Přijde mi, že Je to takový přechodový rituál, že už je najednou dítě velké a je to školák," popsala Jana Škerlová, maminka jednoho z prvňáků.

Do školy přivedl svého prvňáčka i starosta městské části Praha 18, který zároveň všechny děti před budovou školy přivítal.

,,Je to pro ně velká změna po tom, co odcházejí ze školky. První rok se učí číst a psát, takže už konečně můžou napsat Ježíškovi přání. Já prvňáčkům přeji, ať se jim tu líbí, ať najdou spoustu kamarádů a ať je pro ně škola hrou," popřál dětem Zdeněk Kučera, starosta městské části Praha 18.

Základní škola generála Fajtla je nejstarší školou v Letňanech. Přesto jí doposud chyběla vlastní tělocvična. To se letos konečně změní. 

,,Ten projekt je unikátní v tom, že jsme tu tělocvičnu zapustili zhruba z jedné poloviny do země, aby nerušila tu okolní výstavbu a obyvatele těch přilehlých ulic. A možná i ta další unikátní věc spočívá v tom, že nahoru má další hřiště, takže na jednom prostoru máme dvě herní plochy," popsal Ondřej Lněnička, místostarosta městské části Praha 18.

Dvoupatrové sportoviště pro děti stálo téměř 55 milionů korun. Slavnostně otevřít by ho vedení školy a zástupci radnice měli už 7. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu