• Načítám...
>

Trolejbus se po padesáti letech vrátil na silnice Prahy

  • 15. října 2022,
  • 17:30,
  • PRAHA 18,
  • Markéta Frydrychová

Dopravní podnik hl. m. Prahy v sobotu 15. října uvedl do zkušebního provozu novou trolejbusovou trať Letňany–Čakovice. Tu vybudoval v rámci projektu elektrifikace autobusové linky 140 (Palmovka-Miškovice). Stalo se tak symbolicky na den přesně 50 let po ukončení provozu trolejbusů v Praze.

Reklama

Úsek Letňany–Čakovice se stal součástí první plnohodnotné trolejbusové tratě postavené v Praze 50 let poté, co zde byl v roce 1972 ukončen její provoz. Trolejbusovou infrastrukturu začal Dopravní podnik budovat letos od ledna v rámci projektu elektrifikace autobusové linky 140 z Palmovky do Miškovic.

,,Nápad je vlastně i v souvislosti s tím novým klimatickým plánem hlavního města Prahy, kdy ta elektrifikace té autobusové flotily je jedna z těch zásadnějších součástí, co se týká dopravního podniku. Ale protože od toho nápadu k realizaci je bohužel dlouhá doba, tak začal vznikat už dřív," říká Petr Witowski, generální ředitel DPP.

,,Je to pilotní projekt, což jsme rádi. Znamená to dále také to, že máme autobusový pruh samostatný, že se nám zrychlí doprava a samozřejmě je to tišší a čistší doprava pro Letňany," dodává Zdeněk Kučera, starosta Prahy 18.

Dopravní podnik v rámci tohoto projektu nechal vybudovat více jak 11 kilometrů nového trolejového a 8 kilometrů napájecího vedení. Kromě toho osadil 289 trakčních stožárů, přičemž na většině trasy nahradil stávající sloupy veřejného osvětlení novými společnými stožáry, které budou sloužit jak pro osvětlení, tak i pro trolejové vedení.

,,Ta trolejbusová trať je navržená jako parciální. To znamená, že zhruba 50 % trasy je pod trolejí. Jsou to ty energeticky nejnáročnější úseky, jako je třeba stoupání v Prosecké ulici a zhruba 50 % trasy ten autobus potom odjede na baterii," říká Petr Witowski, generální ředitel DPP.

,,Díky tomu, že to kombinuje baterii a kabely, tak vlastně někde, kde jsou kabely, tam se to přepojí, kde nejsou kabely, tam to jede na baterie, takže i díky této technologii je to návrat toho typu trolejbusu," dodává Zdeněk Kučera, starosta Prahy 18.

Jako součást spuštění zkušebního provozu připravil Dopravní podnik pro fanoušky MHD a širokou veřejnost speciální okružní jízdy historických trolejbusů právě po nově postavené trati. Z autobusového terminálu Letňany tak vyjíždělo 5 historických trolejbusů typu Tatra T 400, Škoda 9 nebo Škoda 14 k Obchodnímu centru Čakovice a zpět. Jako bonus si zde mohli návštěvníci vyfotit také trolejbus typu Praga TOT, kterým byla v roce 1936 v Praze zahájena trolejbusová doprava.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu