• Načítám...
>

Letňanští hasiči slavnostně převzali nové zásahové auto

  • 25. října 2022,
  • 11:34,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Letňanští dobrovolní hasiči slavnostně převzali nové zásahové auto. Na jeho výrobu požárníkům finančně přispěli pražský magistrát a radnice Prahy 18. Za nového člena vozového parku zaplatili více než devět a půl milionu korun.

Reklama

Ohnivá show, ohňostroj a nakonec i požehnání od kněze. Takhle dobrovolní hasiči z pražských Letňan přivítali nového člena vozového parku. Ten tak současně doplní starou tatrovku.

,,Primárně ta Scania je prvovýjezdové vozidlo, pro to družstvo, pro ten primární zásah. Tatra je v podstatě vozidlo sekundárního výjezdu, popřípadě vozidlo na ten vnější terén," řekl velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů, Jan Košťál.

"Toto auto je hlavně výjimečné v tom, že má nízkou výšku, má konfiguraci náprav 4x2 s délkou 8, 1 metrů. Výjimečné je zároveň také tím, že veškeré funkce jsou ovládány elektronicky," řekl Jan Nožička - jednatel tovární společnosti KOBIT.

Moderní zásahové auto si požárníci nechali vyrobit na míru. Oproti svému předchůdci má tak nový model třeba menší zásobu vody, vejde se do něj ale daleko víc materiálu. A to je přesně to, co letňanským ve starém autě chybělo.

,,Je to právě dané převažujícím množstvím technických zásahů nad požáry. Dřív primárně hasiči hasili, dneska primárně dělají všechno ostatní než hasí, protože samozřejmě s prevencí přichází výrazně menší počet zásahů, kde je nutné hasit, ale výrazně větší počet technických zásahů," doplnil Košťál.

Nové vozidlo je také drobnější než jeho předchůdce. Určené je totiž primárně k zásahům ve městě, kde jsou hasiči často nuceni manévrovat v úzkých sídlištních uličkách nebo mezi nevhodně zaparkovanými auty. A přesně na to chce letňanská jednotka na silnicích také poukázat.

Grafika na zadní straně auta má odkazovat na projekt Tři metry k životu a má upozorňovat na ohleduplnější parkování na sídlištích.

,,Je to vlastně takový projekt, který my se tady snažíme podporovat. Vzhledem k tomu, že s tou cisternou budeme jezdit do městské zástavby, tak se často setkáváme s problémem, že řidiči, ač by si to uvědomili, parkují tak, že my s tím vozidlem prostě neprojedeme. A někdy i centimetr nás zastaví a nemůžeme dojet až třeba k místu toho požáru nebo té mimořádné události," popsal zástupce velitele Sboru dobrovolných hasičů Martin Krupička.

Aktuálně nejnovější hasičské auto v Praze se tak stane páteřním vozem letňanské jednotky. Magistrát a radnice Prahy 18 za něj zaplatili víc než 9 milionů 600 tisíc korun.

,,Nám chybělo prvovýjezdové vozidlo, proto jsme se rozhodli podpořit vlastně tuto investici, která je na nějakých šestnáct let. Já jsem za hasiče v Letňanech velice rád, protože jsou to dobrovolní hasiči. Vždy, když byl nějaký problém, ať už to byl covid, tornádo, Ukrajina nebo v neposlední řadě Hřensko, vždycky byla možnost se na ně obrátit a vždycky pomáhali," řekl starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera.

Nové hasičské auto by při výjezdech mělo pojmout celkem šest požárníků - velitele, řidiče a čtyři další hasiče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu