• Načítám...
>

Letňanskou radnici ozdobily betlémy

  • 9. prosince 2022,
  • 14:03,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Přes sedmdesát betlémů z celého světa a z různých materiálů bylo vystaveno v rámci akce Letňanské betlémování v Praze 18. Akci pro všechny generace z řad veřejnosti připravil spolek Letňany hravě ve spolupráci s vedením radnice.

Reklama

Dvaasedmdesát betlémů z různých koutů světa ozdobilo obřadní síň radnice Prahy 18. Výstava tradičních betlémů z papíru, ze skla nebo třeba z perníku zahájila novou vánoční tradici v Letňanech.

,,Některé betlémy jsou zapůjčené od soukromých učitelů, ale jsou zároveň spojeny s Letňany, neboť učitelé žijí nebo mají nějaký vztah k Letňanům, ale jsou zde i betlémy, které vznikly pro tuto výstavu ve středních a mateřských školách letňanských," řekl vedoucí spolku Letňany hravě, Pavel Muchka.

Mezi zapůjčenými exponáty se tak našly tradiční papírové vystřihovací betlémy, ale také třeba betlém ze skla jako vánoční těžítko nebo mýdlo s tříkrálovou tématikou. Vysoká návštěvnost prvního ročníku výstavy navíc překonala očekávání pořadatelů i vedení radnice.

,,Jsem překvapená, že na zahájení přišlo hned tolik lidí. Praha 18 pořádá spoustu obrovských akcí pro občany a tohle je taková menší komorní a dělají jí spolky, které jsou v Letňanech. A já jako místostarostka pro kulturu bych právě tyhle spolky s těmi malými akcemi chtěla podporovat," vysvětlila místostarostka MČ Praha 18, Iveta Lojková (TOP 09).

Výstava ale nebyla jen o kochání se exponáty. Mezi desítkami betlémů se našly i dílničky pro děti.

,,Můžou si tady vystřihovat betlémy, které se tady potom lepí takhle pěkně na špejli a dále to tady mohou zapíchnout do jehličí a vznikne z toho jeden velký betlém," popsala studentka Natálie Havlová.

,,Zároveň dospělí si zde mohou vytvořit originální vánoční dárky pro své blízké," doplnil Muchka.

Spolek Letňany hravě vznikl ze snahy zabavit veřejnost, především pak rodiny s dětmi. Členové spolku, kteří spolupracují s městskou částí, ale třeba i s Národním muzeem, chystají i další akce. Tou nejbližší bude jarní stezka pro děti. Informace o ní najdou zájemci na webových stránkách radnice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu