• Načítám...
>

Na 17. Fyziklání soutěžily chytré hlavy z celého světa

  • 10. února 2023,
  • 18:33,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Na výstavišti v Letňanech se už posedmnácté sešli studenti z Česka, Slovenska a celého světa, kteří milují fyziku a matematiku a nebojí se změřit síly s ostatními. Konalo se tam již tradiční Fyziklání, největší týmová fyzikální soutěž ve střední Evropě. Letos se akce zúčastnilo téměř 12 stovek středoškoláků, kteří museli spočítat hned několik složitých úloh. Součástí Fyziklání byl i bohatý doprovodný program a pro ty nejlepší pořadatelé připravili hodnotné ceny.

Reklama

Fyziklání, to je největší týmová fyzikální soutěž ve střední Evropě. Letošního, v pořadí již 17. ročníku, se zúčastnilo bezmála dvanáct stovek středoškoláků, kteří přišli změřit své intelektuální síly se svými vrstevníky, ať už z domova a nebo z dalších 21 zemí z celého světa.

"Každý tým má před sebou na stole 7 úloh, které se postupně snaží řešit, jsou to různé fyzikální příklady, které mají většinou nějaký jednoduchý výsledek. Pak ten výsledek zkusí donést opravovatelům, ti se podívají, jestli je správný a pokud je správný, dají jim novou úlohu a mohou řešit dále," řekl Vojtěch David - hlavní organizátor Fyziklání.

Během složitých výpočtů si studenti nemuseli vystačit pouze s vlastními mozky, ale oproti školní výuce mohli využít i kalkulačky a psané pomůcky. Zapovězen jim byl pouze internet. I tak se ale mnozí u práce pořádně zapotili, týmová práce ale byla velkou výhodou. 

"Řešíme věc členů v týmů a každý má takovou jinou specializaci, takže je to lepší, že si ty úlohy můžeme rozdělit," řekla Anežka Šachová - gymnázium Brno, třída Kapitána Jaroše.

Fyziklání je u studentů stále oblíbenější. Cílem organizátorů ze skupiny FYKOS je pak vedle zdravého soutěžení také zvýšení povědomí a zatraktivnění fyziky a matematiky u širší veřejnosti. 

"Fyziklání je úžasná věc, která je příležitostí pro lidi, jak se učit fyziku nějakým jiným způsobem, než školským. Obecně za organizátory jsme rádi, že se nám daří držet zájem tolika účastníků," řekl Vojtěch David - hlavní organizátor Fyziklání.

Pořadatelé akce se přitom řídili skromným sportovním heslem, není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Pro ty nejlepší ale připravili medaile a hodnotné ceny. Vedle toho si mohli užít i bohatý doprovodný program.

"Od návštěvy muzeí, výstav, laboratoří, které se nachází na fakultě, případně v jiných vědeckých institucích v Praze, také jsou tam nějaké socializační aktivity - Večer národů a tak dále," řekl Daniel Dupkala - zástupce hlavního organizátora Fyziklání.

A kdo by si myslel, že to milovníci fyziky a matematiky neumí pořádně rozjet, ten by se divil, protože pro ně na závěr organizátoři připravili velkolepou party, aby si po náročném programu alespoň na chvíli odpočinuli od učení. Tihle mladí géniové si to rozhodně zaslouží. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu