• Načítám...
>

Plány na areál Avie v Letňanech se mění

  • 16. března 2023,
  • 11:26,
  • PRAHA 18,
  • Monika Rusová

Jedna z největších nevyužívaných ploch v našem hlavním městě má nabídnout přibližně 7000 bytů mezi Letňanami a Čakovicemi. Areál Avie však upravuje plán výstavby, což by mohlo celý projekt zpomalit a pozměnit. Problematiku se nám snažil přiblížit Ivan Kabický - předseda Výboru pro územní rozvoj a plánování městské části Praha 18.

Reklama

Brownfield, nedostatečně využívaný areál společnosti Avie group mezi Letňanami a Čakovicemi, měl jasný plán. Stát se lukrativní čtvrtí, kde by mohlo bydlet až 11 000 lidí. Nyní ale společnost přišla s překvapením, kterým se zabývá i výbor pro územní rozvoj a plánování městské části Praha 18.

"Společnost přišla s novinkou, že by v části území pořídila 10 hal, které by sloužily k rozvoji podnikání. Po 12 letech je to překvapení, protože celý ten areál je vnímán tak, že se z něj stane velká bytová čtvrť, což je projekt na 20 let realizace této výstavby," řekl Ivan Kabický - předseda Výboru pro územní rozvoj a plánování MČ Praha 18.

Toto obrovské území má 66 hektarů a patří k největším v naší metropoli. Náklady na výstavbu se odhadují na desítky miliard korun.

"V současné době v části území probíhá sanace z dotací Ministerstva financí v celkovém objemu asi 105 000 000 Kč. To bude probíhat ještě dva roky. Do té doby se jistě rozhodne, jakým směrem se ten areál bude vyvíjet. Zda se celý areál stane bytovou výstavbou a nebo z části bude výroba. Samozřejmě toto území s sebou nese požadavky i spřátelené městské části Čakovice. Ta si představuje rozšíření čakovického nádraží, případně realizaci prodloužení metra C a pochopitelně lepší dopravní obslužnost jak s plánovaným obchvatem Prahy, to znamená úsek č. 520, tak řešení lokálních křižovatek, zejména kolem Obchodního centra Globus. To jsou nejpalčivější problematiky, které se postupnou realizací tohoto projektu objevují," řekl Ivan Kabický - předseda Výboru pro územní rozvoj a plánování MČ Praha 18.

V současné době tento projekt ovlivňují i kontribuční pravidla, kdy na základě přesného a transparentního výpočtu město určí, jakou měrou se investoři budou finančně podílet na budování nové infrastruktury.

"Objem kontribučních požadavků je dneska okolo 2 000 000 000 Kč na straně investora, který je má poskytnout jak částečně Praze, tak městské části. Samozřejmě když je tam tolik peněz, tak se ty záležitosti jistým způsobem komplikují," řekl Ivan Kabický - předseda Výboru pro územní rozvoj a plánování MČ Praha 18.

Dle optimistického výhledu předsedy Výboru pro územní rozvoj a plánování Ivana Kabického by se mohl první domek objevit v areálu Avie za 6 let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu