• Načítám...
>

Letňanští zastupitelé schválili rozpočet na rok 2023

  • 17. března 2023,
  • 18:47,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé Prahy 18 schválili rozpočet pro rok 2023. Ten bude letos schodkový a počítá jen s několika investicemi. Těmi největšími jsou dům pro seniory, zateplení základních škol nebo revitalizace dětských hřišť a parků.

Reklama

Začátkem března schválili zastupitelé Prahy 18 rozpočet pro rok 2023. Ten bude letos schodkový, konkrétně počítá se ztrátou 36 milionů korun. Kvůli úsporám pak bude letos radnice také méně investovat.

,,Sestavování rozpočtu na tento rok bylo velmi náročné, protože jsme se potýkali s energetickou krizí, kde nás to velmi zasáhlo, potýkali jsme se s inflací, která měla asi 15 % a potýkali jsme se s nárůstem platů v hodnotě asi 10 %," řekl starosta městské části Praha 18, Zdeněk Kučera z ANO.

V letošním roce budou Letňany hospodařit s příjmy ve výši 195 milionů korun a s výdaji 231 milionů. Výrazný pokles pak radnice zaznamená v oblasti investic. Oproti loňsku, kdy se pohybovaly kolem jednoho sta milionů, na ně v letošním roce půjde jen 20 milionů.

,,Jeden z důvodů je, že jsme čelili té energetické krizi, nárůstu cen platů a inflaci. Tudíž jsme se zachovali velmi zodpovědně k tomu rozpočtu, začali jsme k němu konzervativně přistupovat a nenavyšovat částku na investice, abychom se nezadlužovali," dodal Kučera.

V každém případě investičních 20 milionů radnice rozdělí do dopravních staveb, nových ordinací a navýšení kapacit ve školách.

,,Je to projekt korzo II, pak je to ordinace Šumperská, kde navyšujeme kapacitu lékařů a pak je to navýšení kapacit Základní školy Gen. Faitla," řekl starosta osmnáctky.

Vedení Prahy 18 pak také stanovilo programové priority. Mezi ty patří například navýšení lékařských ordinací nebo kapacit ve školách. 

,,Budeme dělat studii na Základní škole Fryčovická, abychom navýšili kapacitu. V dopravě je to výměna povrchu Beranových v celém úseku, druhá etapa zón, což je velmi klíčové pro Letňany. Ve zdravotnictví je to navyšování ordinací. Dále pro sociální oblast je to dům s pečovatelskou službou, kde navyšujeme jedno patro," řekl Kučera.

Podle stávajícího vedení Letňan v čele se starostou Zdeňkem Kučerou je jedním z nejdůležitějších bodů strategický plán pro Letňany. 

,,Myslím si, že Letňany jsou dneska na křižovatce a je potřeba se správně rozhodnout kvůli dopravě, kvůli školství, kvůli zdravotnímu systému, abychom měli všechny ty komodity tady v Letňanech, aby se nám tady dobře bydlelo," vysvětlil Kučera.

Mezi další priority pak patří systém efektivního nakládání s bytovým fondem, a to především v souvislosti se zvládnutím energetických a inflačních krizí. Třetí vizí je pak zapojení městské části do evropského projektu Elena. Ten má usnadnit realizaci úsporných opatření v energeticky náročných budovách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu