• Načítám...
>

Občané osmnáctky představili Priority Letňan

  • 27. dubna 2023,
  • 10:30,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Na dobře fungující radnici existuje pevná vazba mezi vedením městské části a občany. Radní a zastupitelé totiž mají lidem sloužit a starat se o místo, ve kterém žijí. Úřad městské části Praha 18 - Letňany jde v tomto směru příkladem. Každoročně totiž pořádá akci Priority Letňan. Zajímavostí je, že tady to není městská část, která představuje své plány, ale občané. V plodné diskusi navrhují několik témat a priorit, kterými by se Letňany měly ubírat. Vedení radnice jich nakonec vybere deset, které se do příštího setkání pokusí splnit anebo alespoň nastartovat.

Reklama

Snad každý si někdy v životě postěžoval na politiky, že si jenom hledí svého a nic pro občany nedělají. V městské části Praha 18 - Letňany to ale rozhodně neplatí. Každoročně totiž pořádají akci Priority Letňan, kde se vedení radnice sejde s občany a diskutuje o palčivých problémech, které by se měly v budoucnu řešit.

„Jsou to kulaté stoly s občany. Jak je vidět, tak se dostavilo hodně lidí. Každý stůl je věnován jednomu oboru, například školství nebo úřadu občanů. Jeden stůl je věnován i dětem devátých ročníků,“ vysvětluje radní městské části Praha 18 - Letňany, Martin Halama (ODS a Svobodní).

Tato akce se až na výjimky koná každoročně. 

„Konala se vždycky v dubnu, jenom v době covidu se konala na podzim 2021, proto jsme jí nedělali v roce 2022 v dubnu, protože po půl roce by bylo brzy. Ještě jsme neměli ani zpracované priority z roku 2021, takže akci pořádáme až nyní na jaře 2023,“ říká Martin Halama (ODS a Svobodní), radní městské části Praha 18 - Letňany.

Smyslem akce je, že občané nadnesou seznam priorit. Jde ale hlavně o zahušťování výstavby, parkování nebo výstavy na Výstavišti. Pro jednotlivá témata, oblasti a okruhy byly vyčleněny odpovídající stoly, u kterých mohli občané navrhovat nejrůznější priority. 

„My od občanů chceme slyšet, co je trápí, kde je tlačí bota a z toho následně vzejdou konkrétní priority. Od jednotlivých stolů jedna priorita,“ dodává radní městské části Praha 18 - Letňany, Martin Halama (ODS a Svobodní).

Na akci Priority Letňan se tak trochu karty obrátily. Občané aktivně jednali a zástupci úřadu pro změnu trpělivě naslouchali.

„Je to zpětná vazba, já budu pouze na začátku shrnovat priority, které vzešly ze setkání v roce 2021. Kam jsme postoupili, jak jsme je vyřešili a kam se to pohnulo,“ uzavírá Martin Halama (ODS a Svobodní), radní městské části Praha 18 - Letňany.

Z debaty nakonec vzešlo celkem deset priorit, kterými se letňanská radnice bude zabývat. Jednou z největších priorit je přitom už dlouhodobě potřeba kulturního zařízení. Na jeho výstavbu ale bohužel stále chybí vhodný pozemek, ale co není teď, může být za pár let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu