• Načítám...
>

Letňany směnily s CPI sídlištní pozemky za obchodní areál

  • 17. května 2023,
  • 12:27,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Vyměnit pozemky takzvaného aviáckého sídliště v Letňanech za obchodní areál Bahok. Téma, které je roky trnem v oku radnici Prahy 18 i místním obyvatelům. Ke směně ale nakonec došlo a Letňany tak získaly zpět například silnice, starostu nebo zelené plochy.

Reklama

Po 30 letech získaly pražské Letňany do vlastnictví pozemky takzvaného aviáckého sídliště, které v 90. letech skoupil developer CPI. Výměnou za ně obětovala letňanská radnice obchodní areál Bahok. 

,,Tady se nachází sáňkovací kopec, zde máme zdravotní středisko včetně lékárny, tohle je to sídliště, které jsem zmiňoval plus další je zde. To všechno my nabýváme. To, co dáváme vlastně CPI, je ten Bahok," popsal a ukázal starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera (ANO).

,,Celé sídliště tady bylo vybudováno jako sídliště pro zaměstnance Avie a ta když ukončila svou činnost, tak nabídla pozemky včetně bytového fondu obci a obec to tehdy odmítla. Tím jsme přišli o možnost, aby obec poskytovala veřejné služby. Řešili jsme to třicet let a v současné době jsme přistoupili k jediné možnosti, která nám zbyla, a to je výměna pozemků," vysvětlil předseda komise pro aviácké sídliště David Červenka (Přísaha a Náš domov Letňany).

Samotné plochy, které developer vlastnil, zahrnovaly například chodníky, příjezdové cesty k obytným domům nebo řadu zelených prostranství. A právě o některá z nich by podle vedení radnice místní obyvatelé časem pravděpodobně přišli.

Na takzvaném sáňkovacím kopci chtěla původně developerská skupina CPI vybudovat dva vysokopodlažní domy. Městská část Praha 18 ale chtěla kopec i nadále zachovat pro děti.

,,Tohle to je jeden z mála takových pahorků - letňanský kopec, na kterém děti sáňkují, já jsem tady sáňkoval taky. Takže to bylo takové emoční, citlivé, ale hlavně je to místo, kde jsme nechtěli připustit další výstavbu, která by bezprostředně navazovala na tu stávající," řekl místostarosta MČ Praha 18, Ondřej Lněnička (ODS).

Plánovaná transakce s developerem v minulosti budila rozhořčení místních a vznikla dokonce petice. Podle vedení Letňan je ale směna jediným možným řešením.

,,Ta výměna bude dvanáct hektarů pozemků včetně sáňkovacího kopce a zdravotnického střediska výměnou za Bahok, ale je tam ještě podmínka toho, že ty drobné provozovny tady budou po dobu několika let fungovat," doplnil Červenka.

Živnostníci, kteří aktuálně sídlí v budově Bahoku, se prý ale ani potom o místo bát nemusí. Dohoda s developerem podle vedení radnice počítá i v případě vzniku nové budovy s tisícem metrů čtverečních, které by CPI mělo poskytnout městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu