• Načítám...
>

Letňany prošel čertovský průvod z Krkonoš

  • 20. listopadu 2023,
  • 0:31,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Krampus je alpské strašidlo, které se objevuje především okolo adventu a v rakouském a jihoněmeckém folklóru odpovídá českému čertovi. Takhle nějak by se dalo vysvětlit slovo, které dalo název čertovské akci v Letňanech. Ve večerních hodinách se tam sešli účinkující v čertovských kostýmech a maskách, aby divákům předvedli svou ohnivou show. Svá kouzla předvedli napřed před budovou radnice a pak se vydali i do okolních ulic v rámci asi kilometr a půl dlouhého průvodu. Ti nejodvážnější se pak mohli s krampusáckou sestavou také vyfotit.

Reklama

K předvánočnímu času tradičně patří Mikuláš, andělé a také čerti. V městské části Praha 18 - Letňany patřil nedělní podvečer vyloženě čertům. Konal se tam totiž krampus - průvod s umělci z Krkonoš oblečených do čertovských masek a kostýmů, kteří navíc připravili atraktivní ohnivou show. 

„Je to úplně první ročník, takže uvidíme, jak se bude lidem líbit. Když se ale podíváte, diváků už je tu hodně, jsou tu i malé děti, tak jsem zvědavá, jestli se budou bát,“ nastiňuje místostarostka městské části Praha 18 - Letňany Iveta Lojková (TOP 09).

Určitě se i trochu bály, ale hlavně si užívaly ohnivé vystoupení a čertovské řádění. Tím to ale zdaleka nekončilo.

„Začínáme ohňovou show a pak ten krampusácký průvod půjde po Letňanech, takže se můžou i děti připojovat v těch okolních ulicích. Průvod se pak vrátí sem před radnici, kde může být focení. Kdo bude mít odvahu z těch malých dětí, může si udělat s krampusáky fotku,“ vysvětluje Iveta Lojková (TOP 09), místostarostka městské části Praha 18 - Letňany.

Průvod měl na délku zhruba 1,5 kilometru a pak určitě přišlo vhod i malé občerstvení, jako byl třeba párek v rohlíku nebo svařák na zahřátí. Akci si nenechaly ujít stovky lidí včetně rodin s malými dětmi a i když byl slyšet sem tam i nějaký ten pláč, všichni si krampusácké vystoupení náležitě užili. Nezbývá tedy než doufat, že se do Letňan vrátí i příští rok. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu