• Načítám...
>

Praha 18 představila investiční plány na letošní rok

  • 29. února 2024,
  • 15:59,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 18 - Letňany úspěšně schválila rozpočet pro letošní rok. Na straně příjmů uvádí hodnotu 231 milionů korun a na straně výdajů 288 milionů korun. Výrazně se navýšila také investiční část, kdy vloni na tuto oblast bylo vyčleněno jen 20 milionů korun, kdežto letos je to hned 62 milionů korun. Mezi největší investice bude určitě patřit rekonstrukce Domu s pečovatelskou službou, třetí etapa projektu korzo Letňany, aby lidé mohli bezpečně procházet z Letňan až do lesoparku, vznikat budou nové kmenové třídy ve školách a mnoho dalšího.

Reklama

Sestavování rozpočtu patří mezi vůbec to nejdůležitější, co musí městské části řešit, aby se mohly pustit do investičních aktivit. Tuto náročnou disciplínu mají za sebou i v městské části Praha 18 - Letňanech, kde úspěšně schválili rozpočet na rok 2024.

„Jsem za to rád, protože tam bylo několik těžkých témat a zastupitelé projeli každý řádek. Potvrdili jsme si, že je to správná cesta. Co se týká příjmů, tak tam jsme na hodnotě 231 milionů korun a co se týká výdajů, tak to je zhruba 288 milionů korun,“ vysvětluje starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera (ANO).

Rozpočet je sice ve schodku, ale ten se podařilo oproti loňskému roku zase o něco snížit. 

„Ten rozpočet je ve schodku, což je asi zhruba 56 milionů korun. My ten schodek dále kryjeme z několika fondů a výsledný schodek je asi 22 milionů korun. Kdybych porovnal schodek v roce 2023, tak ten byl 24 milionů korun, takže mírné zlepšení, co se týká toho schodku k roku 2024,“ přibližuje starosta městské části Praha 18 - Letňany Zdeněk Kučera (ANO).

Díky schválenému rozpočtu se radnice může tento rok pustit do celé řady investic.

„Na tento rok je největší investicí Dům s pečovatelskou službou, dále to jsou kmenové třídy, pak korzo třetí etapa, stejně tak přesun městské policie a vytvoření nového prostředí. A konečně také dvě ordinace nebo výměny povrchů v tělocvičnách a tak dále,“ shrnuje Zdeněk Kučera (ANO), starosta městské části Praha 18 - Letňany.

Investic je ale mnohem více, protože loňský rok byl investičně spíše konzervativní, neboť k dispozici bylo pouze 20 milionů korun, kdežto letos je na investice vyčleněno hned 62 milionů korun. Oblastí, do kterých plánuje Osmnáctka investovat, je celá řada a žádnou nesmí zcela opomenout.

„My musíme na každou tu oblast vyčlenit nějaké finanční prostředky, abychom mohli efektivně spravovat městskou část a největší položkou je vnitřní správa, což je chod úřadu. My správním obvodem zastřešujeme Čakovice, Miškovice a Třeboradice. Pak je to kapitola školství, kde je zhruba asi 60 milionů a tam řešíme energie a provoz těch škol. A pak samozřejmě doprava a další kapitoly,“ vyjmenovává starosta městské části Praha 18 - Letňany Zdeněk Kučera (ANO).

Dalším ambiciózním projektem je zavedení fotovoltaických elektráren na všech budovách městské části, tedy včetně například škol, knihoven, hasičů a úřadu městské části. Vedle větší šetrnosti k životnímu prostředí tak městská část především více ušetří na provozu a peníze bude moci investovat do jiných oblastí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu