• Načítám...
>

Letňany mají strategický plán rozvoje

  • 17. května 2024,
  • 10:46,
  • PRAHA 18,
  • Věra Dušková

Městská část Praha 18 má strategii rozvoje do roku 2040. Ve spolupráci se společností KPMG vznikl dokument, který Letňanům umožní uspořádat si své cíle a priority na více jak další desetiletí.

Reklama

Celkem 40 strategických cílů rozvoje městské části Praha 18 představil občanům Letňan zástupce společnosti KPMG, která strategický plán rozvoje pro tuto městskou část zpracovala.

“Jak je konstruován Strategický plán rozvoje Letňan do roku 2040?”

„Tak strategický plán do roku 2040 si představte jako dokument, který má nějakou analytickou, nějakou návrhovou část a nějaký způsob implementace, jak ty věci, které jsme nadefinovali, budeme naplňovat do roku 2040. Ta analytická část samozřejmě zahrnuje spoustu dat, informací. Ptali jsme se i lidí, obyvatel městské části, co si myslí o budoucím rozvoji, doplnili jsme názory těch obyvatel tvrdou statistikou, vydefinovali jsme nějaké problémy, výzvy městské části a na tom jsme postavili ten návrh, co bychom si přáli, kam by se městská část měla rozvíjet,“ vysvětlil Radek Chaloupka, manažer společnosti KPMG

„Strategický plán je vlastně kuchařka toho, co má městská část dělat a nedělat. Je to návod k tomu, jak udržitelně rozvíjet městskou část,“ konstatoval Zdeněk Kučera (ANO), starosta MČ Praha 18.

“A co městské části podle vašeho názoru nejvíce chybí?”

„Tak určitě je to doprava, kde jsme na krizové situaci toho, že nám tu týdně projede čtyři sta tisíc aut. Dále je to vybavenost z pohledu školství, z pohledu zdravotnictví a dá se říci, že nám chybí i kulturní sál, centrum nebo kostel,“ konkretizoval Zdeněk Kučera (ANO), starosta MČ Praha 18.

Celkově to s rozvojovými plány nemají Letňany jednoduché. Složité je často i jednání s vlastními občany.

„Je to taková česká nátura. Něco chceme, ale nechceme to vyloženě na svém prahu. Vzhledem k tomu, že jsem již třináctým rokem místostarostkou městské části Praha 18, tak ty problémy s těmi lidmi řeším už dlouhé roky,“ uvedla Iveta Lojková (TOP 09), místostarostka MČ Praha 18.

Takže i v případě potřebné výstavby polikliniky či kulturního sálu je městská část odkázána na často složitá jednání s developery. Jejich prioritou občanská vybavenost zase tak úplně není. V jejich zájmu bývá výstavba a prodej co největšího počtu bytů. Velká koncentrace lidí bez náležité občanské vybavenosti a adekvátních dopravních řešení ale rozhodně není typem rozvoje, který by si městská část přála.

„My se nebráníme rozvoji, ale ten rozvoj musí být postupný a přirozený. A v první řadě se musí rozvíjet doprava, školství, prostě ta vybavenost, aby ten rozvoj byl k lepšímu,“ zdůraznil Zdeněk Kučera (ANO), starosta MČ Praha 18.

,,A máte nějaké páky na to, abyste těch cílů mohli dosáhnout nebo si je respektive vydupat?”

„Naše nejsilnější páka je, že nás je dvacet pět tisíc obyvatel a pokud bude něco, co nechceme, tak jdeme na město všichni. Myslím si, že asi radní pochopí, že je ta situace tíživá," uzavřel Zdeněk Kučera (ANO), starosta MČ Praha 18.

A do budoucna budou mít Letňany sílu ještě větší. Ve strategickém plánu pracovala společnost KPMG i s ověřenými předpoklady demografického vývoje, podle kterých by tu v roce 2040 mělo žít až 75 000 lidí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu