• Načítám...
>

Senioři se do DPS Letňany vrátí nejspíš už příští léto

  • 22. května 2024,
  • 15:36,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Senioři Domova s pečovatelskou službou v městské části Praha 18 - Letňany by se už příští léto mohli nastěhovat do modernějších a větších prostor. Osmnáctka slibuje po rozšíření až 47 bytových jednotek. Pro seniory budou připraveny veškeré služby, které potřebují, včetně lékařské péče. Financování projektu zajistila městská část společně s Magistrátem hlavního města Prahy. Pokud vše půjde podle plánu, hotovo by mělo být začátkem léta příštího roku a senioři by se do domova mohli vrátit ještě v průběhu léta.

Reklama

V městské části Praha 18 - Letňany proběhlo symbolické poklepání na základní kámen v rámci modernizace a rozšíření domu s pečovatelskou službou v severní části sídliště. Aktuálně mohou klienti v areálu bývalé mateřské školky využívat 28 bytových jednotek, v plánu je ale rozšíření až na konečných 47.

„Dostavba znamená navýšení kapacity pro klienty a pro nás to znamená zhruba 19 bytů 1+kk. Financované je to nyní z 20 milionů ze strany města, za což moc děkuji. Další částka 15 milionů korun jde z našeho rozpočtu. Stavba je plánovaná do roku 2025, takže buď v roce 2025 připravíme ještě nějaké prostředky do rozpočtu a nebo požádáme město o další dotaci,“ vysvětluje starosta městské části Praha 18 Zdeněk Kučera (ANO).

Senioři budou moci v nových prostorách najít služby, které už sami běžně ve svém životě nezvládají vykonávat a k tomu navíc bude k dispozici také lékařská péče. Než bude dům s pečovatelskou službou dokončen, musela seniorům městská část Praha 18 najít náhradní ubytovací prostory.

„Jejich návrat se samozřejmě očekává po kolaudaci. Senioři jsou rozmístění buďto v obecních bytech městské části Praha 18 nebo v bytech magistrátních po Praze a to nejvíce na Černém Mostě. Bylo to pro ně složité a my jim moc děkujeme za to, že nám při stěhování vyšli vstříc,“ říká místostarostka městské části Praha 18 - Letňany Iveta Lojková (TOP 09).

Nové prostory doznají výrazných změn oproti současnému stavu.

„Mně se líbí, že tady bude i výtah pro ty seniory nahoru do těch vyšších pater a ten komfort to samozřejmě určitě zvýší. Já si myslím, že je to vhodný objekt, mají tady i zahradu, můžou si vyjít ven a důležité je pro ně i to, že tady bude sídlit i pečovatelská služba,“ doplňuje Iveta Lojková (TOP 09), místostarostka městské části Praha 18 - Letňany.

„Budou tu prostornější chodby, bude to světlejší a bude tu také více místností, kde se budou moci klienti scházet,“ uzavírá Zdeněk Kučera (ANO), starosta městské části Praha 18 - Letňany. 

Městská část si zároveň od projektu slibuje celkové otevření do veřejného prostoru, a to odstraněním původního oplocení a vytvořením nové pochozí terasy. Projekt už má finální architektonickou podobu. Autorem návrhu je Architektonická kancelář Křivka. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu