• Načítám...
>

Letňanské žáky bude rozvážet školní autobus

  • 8. srpna 2024,
  • 23:13,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Od pondělí 2. září začne letňanské děti do škol vozit školní autobus. Pomoci má s alarmující dopravní situací před školami zejména v ranních špičkách, uleví ale i rodičům nebo ovzduší.

Reklama

Desítky aut, které se během ranní špičky motají před školní budovou, aby rodiče vysadili své ratolesti včas na vyučování. Rutina, která se nejen v Praze opakuje dennodenně. A často ani není zbytí, když do některých nových čtvrtí ještě není zavedena hromadná doprava. Takový problém mají i v Letňanech a tak se místní radnice rozhodla vyřešit ho školním autobusem. Žáky ze sídlišť do škol začne svážet už od pondělí 2. září. 

,,To byl požadavek rodičů, jelikož Letňanské zahrady nebyly obslouženy a byl problém pro ty rodiče, jak sem dostat děti, je to řádově kilometr," vysvětloval radní pro dopravu městské části Praha 18-Letňany, Stanislav Nekolný.

Po roce jednání s ROPIDem pak nakonec autobusovou linku Letňany získaly. Jezdit bude pod označením 278 a děti bude nabírat na pěti místech. Vyjíždět bude ze zastávky Avia Letňany, odkud bude pokračovat do oblasti Letňanských zahrad do nově zřízené zastávky Nové Letňany. Dále zastaví ve Starých Letňanech a v Rychnovské ulici v další nové zastávce Bludovická. Končit by pak autobus měl na Poliklinice Frýdecká.

,,Obslouží to dvě školy a to je Fryčovická a Generála Fajtla, s tím, že se vyskytly dotazy, proč není obsloužená třetí škola, a to Tupolevova. Bohužel, samozřejmě v první fázi vyjednávání jsme s ROPIDem chtěli obsloužit všechny tři, ale bohužel ROPID nám řekl, že nemůže z důvodů kapacit a že by to vlastně nestihl," doplnil Nekolný.

Nová zastávka Bludovická se nachází v bezprostřední blízkosti Základní školy generála Františka Fajtla. A jen pár kroků to žáci budou mít i od Polikliniky Frýdecká do Základní školy Fryčovická. Každé ráno pak 278 zvládne objet tři okruhy. První autobus vyrazí v 7:05, další v 7:30 a poslední v 8:05.

,,Tato linka je vlastně běžná linka v tom smyslu, že může nastoupit jakýkoli člověk, který má platnou jízdenku nebo kupon, s tím, že samozřejmě to je zřízeno čistě pro školy, takže pokud jsou svátky, pokud jsou prázdniny a nebo ředitelské volno, tak ten autobus nejezdí," vysvětloval dál Nekolný.

Odpoledne pak ale letňanský školní autobus jezdit nebude.

,,Vychází se ze zkušeností ostatních škol v městských částech. Jelikož odpoledne ty děti už si ti rodiče většinou vyzvedávají, mají různé kroužky a ty různé třídy končí jinak odpoledne, někdo chodí na obědy, někdo ne, tak to vlastně není rentabilní a prostě se to nevyplatí," vysvětloval letňanský radní pro dopravu, Stanislav Nekolný.

V každém případě, školní autobusová linka v Letňanech by měla zajistit nejen zklidnění dopravy a zajištění bezpečí dopravy dětí do škol, ale i úsporu času rodičům. Pomoci by pak měla i s kvalitou okolního ovzduší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu