• Načítám...
>

Letňany chtějí v lesoparku osvětlení nebo pítka

  • 21. srpna 2024,
  • 11:41,
  • PRAHA 18,
  • Ondřej Švec

Letňanský lesopark je tu pro veřejnost od roku 2010. Jde o největší nově založený lesopark v Praze od 60. let, kdy vznikl lesopark v Hostivaři. Od té doby se výrazně proměnil a vznikla v něm celá řada zajímavých prvků včetně dětských hřišť, grilovišť a potřebného mobiliáře. Městská část Praha 18 - Letňany by s jeho oživováním chtěla pokračovat i nadále. V plánu má například veřejné osvětlení, pítka nebo skatepark. Se vším ale musí souhlasit vlastník lesoparku, kterým je hlavní město Praha. A tomu se například myšlenka realizace osvětlení zatím příliš nezamlouvá.

Reklama

 Realizace nového lesoparku v Letňanech byla zahájena v listopadu 2008 a dokončena v roce 2012. Veřejnosti byl zpřístupněn v roce 2010. Od té doby ho městská část Praha 18 - Letňany obohatila o celou řadu zajímavých prvků.

„Zmínil bych například single track, to je asi šest kilometrů, což je kuriozita v Praze, nic jiného takového ve městě není. Dále jsou tady hřiště pro malé děti včetně krásného hřiště ve tvaru letadélka. Městské části se podařilo tam také umístit workoutové hřiště, dále je tu odpočinkové hřiště s grilem a také je tu discgolfové hřiště,“ vyjmenovává starosta městské části Praha 18 - Letňany Zdeněk Kučera (ANO).

 Lesopark by se také mohl dále rozšiřovat směrem ke Kbelům a Čakovicím, mohl by mít více hřišť a mohlo by se tam pořádat i více kulturních a sportovních akcí. Mezi další nápady patří například i dočasná kavárna, když budou letní horka a především osvětlení lesoparku, což je jedna z priorit Letňan.

Plány jsou jedna věc, hlavní je ale rozhodnutí vlastníka a tím je hlavní město Praha. A magistrát se k tomu zatím příliš pozitivně nestaví.

„Celý lesopark funguje v režimu lesa, a to i podle zákona, takže pokud bychom tam měli vybudovat osvětlení, tak by to jistě znamenalo vykácení vyšších desítek, ne-li stovek stromů. Podle našeho názoru veřejné osvětlení do lesa nepatří, takže s tímto nepočítáme,“ vysvětluje Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Magistrát si navíc prý nechal přímo na místě vypracovat dva celoroční průzkumy, ze kterých vyplývá, že ani veřejnost si tyto změny údajně nepřeje. Podobné stanovisko zaujímá magistrát také ohledně pítek, kterými by mohla městská část lesopark zpříjemnit. 

„S tím by byl spíše technický problém, jakým způsobem ta pítka vybudovat a spíše se nabízí možnost něco takového vybudovat v blízkém okolí, ale třeba spíše formou nějaké restaurace nebo něčeho podobného,“ doplňuje mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Podle starosty Letňan Zdeňka Kučery (ANO) by ale minimálně s osvětlením takový problém být neměl. 

„Já si myslím, že by to šlo určitě, ta realizace toho veřejného osvětlení, pokud už je tady od korza, je tady propojená ta ulice, tak by to určitě šlo,“ uzavírá starosta městské části Praha 18 Zděnek Kučera (ANO).

Plánů je hodně. Lesopark by mohl ještě ozdobit skatepark, dopravní hřiště, případně multifunkční hřiště pro všechny věkové kategorie. Bez souhlasu a podpory hlavního města Prahy, které má rozhodující slovo, to ale nepůjde.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu