• Načítám...
>

Kbelská Svatá cesta se začne obnovovat

  • 11. srpna 2017,
  • 16:05,
  • PRAHA 19,
  • Tomáš Mladějovský

Městská část Prahy 19 už několik let podporuje projekt obnovy kapliček na Svaté cestě vedoucí z Prahy do Staré Boleslavi. Ta byla v minulosti doprovázena 44 kapličkami, z nichž jich ve Kbelích stálo osm. Teď se radní této části naší metropole rozhodli pro výstavbu repliky dvou z nich.

Reklama

V současné době stojí na území Kbel z 8 původních kapliček na Svaté cestě vedoucí z Prahy do Staré Boleslavi pouze 2. Postupně by se kbelská část poutní cesty měla obnovit. Jedna z nových kapliček označená číslem 19 by měla sát v parku ve Vrchlabské ulici.

"My jsme se rozhodli, že bychom takovým pilotním projektem udělali repliku jedné z kapliček, kde zrovna teď na tom místě stojíme. Chtěli bychom takovým důstojným připomenutím těchto krásných kapliček začít. Chtěli bychom ji zrekonstruovat i včetně výmalby, co bylo uprostřed těch kapliček, abychom si připomněli, že tady takováto poutní cesta bývala," řekla Ivana Šestáková, místostarostka MČ Praha 19.

Dalším místem, kde by měla být zatím druhá kopie kapličky s číslem 21, je kruhový objezd u kbelského nádraží. Na místech, kde žádná kaplička z původních 8 kbelských nestojí a ani se nepřipravuje její nová výstavba, jsou umístěny ozdobné cedulky.

"Ta kaplička je popsaná, je tam její historie, jak vypadala, takže si myslíme, že do budoucna, pokud s tím budeme pokračovat, tak se pak dočkáme všech těch 8 kapliček," řekla Ivana Šestáková.

Projekt na stavbu kapliček je vypracován přesně podle původní stavební dokumentace.

"Ty kapličky jsou všechny stejné. Máme vypracovaný projekt na jednu kapličku, to znamená, že můžeme pokračovat u všech těch ostatních kapliček tak, aby byly identické. Tam se liší pouze ty výmalby," řekla Ivana Šestáková.

Svatá cesta, která směřovala podél 44 kapliček z Prahy do kostela Nanebevzetí Panny Marie za Palladiem země české, byla mezi lidmi velmi oblíbená. Proto by se postupně ve spolupráci se sousední Vinoří měla alespoň tato její část obnovit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu