• Načítám...
>

Klub Dvojka pro přátele kultury navštívil výstavu

  • 3. září 2019,
  • 17:29,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

Členové klubu Dvojka pro přátele kultury navštívil výtvarnou výstavu. V přízemí galerie Novoměstské radnice se konala výstava děl tzv. Generace Mánes. K vidění bylo více než čtyřicet obrazů a také soch.

Reklama

Členové Klubu Dvojka pro přátele kultury navštívili Galerii Novoměstské radnice. Tentokrát se mohli kochat výtvarným uměním v rámci výstavy Generace spolku výtvarných umělců Mánes.

"Stávající výstava v městské radnici nabídla pohled na generační vývoj českého výtvarného umění od konce 19. století po dnešek. Jmenovala se Generace spolku výtvarných umělců Mánes. Máme tady ta zakladatelská velká jména, jako je Antonín Slavíček, Max Švabinský, Emil Filla, Václav Špála. Ta výstava je vlastně komorní, není to nějaká obsáhlá veliká přehlídka, je ale velmi výživná. Jsou tady velice kvalitní a slavné obrazy i ze slavných sbírek, např. ze sbírky básníka Františka Halase a podobně," řekl Michael Zachař, kurátor výstavy.

K vidění bylo více než 40 obrazů a soch od 38 autorů generačního hnutí, které dalo české výtvarné, ale i architektonické nebo typografické scéně, zvučná jména.

"Spojuje především úsilí o výraz a zasnoubení tradic českého výtvarného umění a přesahu do světového výtvarného umění, neboť spolek výtvarných umělců Mánes byl jeden z těch, který otevíral okna do Evropy na přelomu století jako sdružení mladých výtvarníků opozičních oproti těm starších akademickým klišé," řekl Michal Zachař.

Klub Dvojka pro přátele kultury pořádá podobná setkání pravidelně a ani Novoměstská galerie v rámci spolku ještě letos neřekla své poslední slovo.

"Jsou i další jména, která bychom chtěli rádi připomínat. I jména žijících autorů. V současné době je jedním z nich např. pan Karel Benetka, který tady bude mít výstavu hned v první polovině září," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Vedení MČ ale připomíná možnost navštívit prostory Novoměstské radnice - např. velký sál, kde se pravidelně konají hudební koncerty. Umělecké zážitky ale nabízí také Galerie ve věži.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu