• Načítám...
>

Praha 2 si listopad roku 89 připomněla výstavou

  • 15. listopadu 2019,
  • 18:24,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Pád totalitního režimu v roce 1989 si Praha 2 připomněla výstavou fotografií. Na nich jsou zachycené momenty z demonstrací ve druhé městské části. Výstava je tu k vidění až do 12. prosince.

Reklama

Praha 2 připravila ve výstavním prostoru radnice novou výstavu. Ta se vztahuje ke 30. výročí pádu totalitního režimu.

"Je to připomenutí událostí, které se vážou k 17. listopadu 1989. Je to výstava fotografií Lubomíra Kotka, který fotografoval ty události, které vyústily v 17. listopadu 1989," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

"Já jsem ty demonstrace navštěvoval záměrně, snažil jsem se udělat nějaký dokument. A zároveň jsem se snažil, aby mi nikdo nevzal negativ nebo film, aby to bylo zachované. Já jsem měl techniku, že jsem fotil od pasu a vždy potom, když šlo do tuhého, tak jsem si jen zatáhl zip u bundy. A pak, já se za to nestydím, jsem prostě utekl," řekl Lubomír Kotek, fotograf.

Během vernisáže byly také pokřtěny 2 publikace. První úzce souvisí s tématem výstavy a popisuje dění kolem 17. listopadu roku 1989. 

"Já jsem se snažil nejen popsat tu situaci konkrétně na obvodu Prahy 2, ale také z pohledu bezpečnostních složek. Mám tam hlášení všech těch útvarů, které byly nasazeny proti této demonstraci na její monitorování a následně potlačení, tedy pohotovostní pluk, školní pohotovostní oddíl, dokonce jsou tam okrajově zmíněné i červené barety. A pak také opatření bezpečnostní konkrétních útvarů z Prahy 2," řekl Pavel Žáček, autor knihy Z Albertova na Národní třídu.

Druhá publikace mapuje památná místa v Praze 2, která jsou spojena s Janem Palachem.

"Jan Palach se na území Prahy 2 narodil a také zemřel. To, že zemřel v Legerově ulici, si myslím, že vědí všichni, kdo se zajímají o jeho životní osud a příběh. To, že se tady narodil v Londýnské ulici, ví myslím málokdo. Bylo to někdejší Sanatorium doktora Gottlieba," řekl Petr Blažek, autor knihy Jan Palach.

Výstava je v prostorách radnice MČ Praha 2 k vidění až do 12. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu