• Načítám...
>

Praha 2 se připravuje na změny klimatu

  • 11. září 2020,
  • 16:22,
  • PRAHA 2,
  • Jana Holubová

Praha 2 pokročila s projektem adaptace na klimatické změny. Podařilo se vytipovat místa, na kterých vzniknou například zelené střechy a vodní prvky. V parku Havlíčkovy sady vznikne také nový systém zavlažování.

Reklama

Praha 2 ve spolupráci s odborníky vytipovala několik opatření, která pomohou krajině obstát v podmínkách klimatických změn. Navržené kroky vzešly ze spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou a Centrem pro vodu, půdu a krajinu.

"Dochází k nějaké klimatické změně, která s sebou přináší přívalové deště a nebo na druhé straně období sucha a je potřeba nějakým způsobem s tou nově nastalou situací pracovat. Z tohoto důvodu zemědělská univerzita nabídla praktická řešení Městské části Praha 2, aby právě dokázala pracovat například s tou dešťovou vodou," popsal situaci Pavel Sitek, ředitel Centra pro vodu, půdu a krajinu ČZU.

Hlavní částí projektu adaptace na klimatické změny jsou úpravy v parku Havlíčkovy sady. Zde je v plánu vybudovat efektivní systém zavlažování.

"My bychom chtěli sbírat dešťovou vodu z pavilonu a z Gröbeho vily do podzemní nádrže, kterou vybudujeme tady vedle pavilonu a tu používat pro kapkovou závlahu vinice," vysvětlil koordinátor projektu Jan Fabiánek.

"Zalévat vinici je problém, je k tomu třeba i určitá technologie, je třeba zvolit kapkovou závlahu, je to na svahu, tak aby to nestékalo," řekl místostarosta MČ Praha 2, Václav Vondrášek.

I další místa v městské části Praha 2 se dočkají změn. Vzniknou například vertikální zelené stěny, zelené střechy a do ulic a parků přibudou fontána a mlhovače.

"Cílově se to dotkne všech zelených ploch, hlavně parků, městská část má ve správě zhruba tři čtvrtě hektaru parků, je velká 4 hektary a tři čtvrtě hektaru je zelených ploch. Tak tam třeba se to dotkne," doplnil Václav Vondrášek, místostarosta MČ Praha 2. 

Z dalších navrhovaných změn připadá v úvahu třeba odclonění hřišť u ZŠ na Smetance od Italské ulice nebo ozelenění Anglické ulice mezi Škrétovou a Rubešovou. Pokud se navržená opatření osvědčí, budou se od Prahy 2 moci inspirovat i další městské části.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu