• Načítám...
>

Karlovo náměstí se začíná proměňovat

  • 22. července 2020,
  • 15:23,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Karlovo náměstí se po mnoha letech diskuse konečně dočká plánované revitalizace. Největší změnou budou v první fázi zejména nové přechody pro chodce. Právě chodci zde přitom na rušné křižovatce riskantně přeskakovali zábradlí, místo toho, aby využili podchod. Riskovali tak nejenom pokutu, ale hlavně své zdraví. Postupně budou opraveny také vozovky a chodníky po obchodu náměstí. Některé opravy by měly být hotovy už na konci srpna. Od roku 2023 je pak plánovaná očekávaná revitalizace samotného parku na Karlově náměstí. Cílem je hlavně propojit obě části náměstí.

Reklama

O revitalizaci největšího náměstí v Praze se mluví už řadu let. Teprve nyní to ale vypadá, že se v Praze 2 konečně dočkají kýžených změn. Důvodů je hned několik. 

„Karlovo náměstí obecně není ve vůbec dobrém stavu. To náměstí křižuje a rozděluje na dvě části poměrně nepřekonatelně intenzivní komunikace a my se proto snažíme udělat taková opatření, která to náměstí propojí zpátky k sobě a bude to fungovat jako jeden celek,“ říká k chystaným proměnám Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl.m. Prahy. 

Na jedné z nejrušnějších křižovatek v Praze se také opraví povrch komunikace, která je ve špatném technickém stavu. Veškeré změny pak mají pomoci všem druhům dopravy. Myšleno bylo i na chodce, kdy vznikne několik nových přechodů.

„Chodec je hnán do podchodu, ale často tuto cestu nevolí a když se kouknete, zůstanete tady deset minut, tak uvidíte několik chodců, kteří nebezpečně přeskakují zábradlí,“ vysvětluje důvody změn náměstek primátora hl.m. Prahy pro oblast dopravy, Adam Scheinherr.

A právě zábradlí se mají změny týkat. Z Karlova náměstí částečně zmizí, podél ulice Resslova pak zůstane zachováno. Do jeho odstraňování se už pustil sám pan náměstek primátora.

Revitalizace náměstí se přímo týká také Prahy 2. Místostarosta městské části pan Korseska vnímá výsledné řešení jako určitý konsensus. Přesto si změny nakonec pochvaluje.

„Vítám dohodu na tom, že ulice, která vede u polikliniky, bude obousměrná. Původně navržená jednosměrka z ulice Žitné do Ječné, v tomto uzlu u svatého Ignáce, předpokládala obrovské dopravní problémy,“ říká ke změnám místostarosta městské části Praha 2, Jan Korseska.

Technická správa komunikací už začala s postupnou rekonstrukcí vozovek a chodníků po obvodu náměstí. 

„Na chodnících bude nově mozaiková dlažba, žulová, na přejezdech k domům bude pojezdová žula, pak bude litý asfalt na komunikacích a součástí bude i adaptace čtyř světelných křižovatek,“ uzavírá Jozef Sinčák, ředitel Technické správy komunikací. 

Úpravy by měly být hotové do konce srpna. Další etapy budou následovat v roce 2021. Od roku 2023 je pak v plánu dlouho zvažovaná revitalizace parku Karlova náměstí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu