• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla Památný den sokolstva

  • 8. října 2020,
  • 13:24,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Praha 2 si připomněla Památný den sokolstva, který je od roku 2019 významným dnem České republiky. Slavnostního aktu u rozvinuté sokolské vlajky v budově vinohradské radnice se zúčastnili zástupci radnice i sokolských jednot z této městské části.

Reklama

Praha dvě si připomněla významný Památný den sokolstva, který připadá na 8. října. Vzhledem k vládním nařízením, které souvisejí s koronavirovou pandemií, se slavnostní akt uskutečnil v komorní atmosféře. Konal se v budově vinohradské radnice za účasti vedení městské části a zástupců tří sokolských jednot.

"Rozhodli jsme se uspořádat alespoň komornější akci, a to v budově naší radnice. Vztyčením sokolské vlajky jsme uctili památku více něž patnácti set obětí. Zahynuli téměř všichni ti, kteří byli odvlečeni v noci ze sedmého na osmého října roku 1941," konstatovala Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Praha 2 je se sokolskou organizací úzce spjata. Prvním a nejcennějším areálem České obce sokolské je dodnes dochované sídlo v Sokolské ulici. Právě zde se nachází nejstarší tělocvična z roku 1863. A v neposlední řadě se právě jednoty z této městské části intenzivně zapojily do odboje během druhé světové války.

"Sokolové samozřejmě byli perzekuováni. Příběhy jednotlivých rodin, sokolských dětí a dospělých, našich členů, jsou velmi dobře popsány v celé řadě dokumentů. My si je připomínáme. Snažíme se s nimi seznamovat i současnou generaci dětí," uvedl Martin Chlumský, člen předsednictva České obce sokolské.

V období před druhou světovou válkou dosáhla organizace jednoho z největšího vrcholů. Počet členů se odhadoval na stovky tisíc až dva miliony. 

"Organizace byla velmi silná. Takovým typickým případem je X. všesokolský slet, kde například cvičilo třicet sedm tisíc mužů během závěrečného vystoupení Přísaha republice," připomněl Martin Chlumský, člen předsednictva České obce sokolské.

Sokolská organizace byla ve své, téměř sto šedesátileté historii ,dvakrát rozpuštěna a jednou zrušena. Během let 1939-1945 bylo celkem perzekuováno 11,5 tisíce členů. V současné době má však 160 000 členů a přes tisícovku jednot po celé republice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu