• Načítám...
>

Muzeum Policie ČR odkrývá osudy Rytířů nebes

  • 5. listopadu 2021,
  • 13:01,
  • PRAHA 2,
  • Dagmar Kopečková

Víte, kdo byli za druhé světové války Rytíři nebes? A co přesně představovala 311. Československá peruť? Pojďme na okamžik zpět v čase a představme si skutečné hrdiny Československé republiky.

Reklama

Muzeum Policie České republiky hostí výstavu připomínající hrdinství a osudy československých letců. Výstava nese název Rytíři nebes, 311. Československá peruť.

"Byla to bombardovací peruť RAF, která byla československá a byli to českoslovenští vojáci, kteří odešli v roce 1939 bojovat za svobodu svojí země. Celá řada z nich se potom prokázala hrdinskými skutky po dobu druhé světové války," řekl Radek Galaš, ředitel Muzea Policie ČR.

311. Československá peruť byla založena 29.7. roku 1940. Výstava mapuje život československých letců během druhé světové války i po jejich návratu do vlasti.

"Návštěvníci tady mohou vidět nejenom, jak my říkáme, placatou výstavu, to znamená celou řadu unikátních fotografických materiálů, popisů, osobních příběhů, ale mohou tady vidět i z pozůstalostí originální věci, tzv. dotýkané exponáty, které vlastnili příslušníci 311. bombardovací perutě, které jsou tady vystaveny," řekl Radek Galaš. 

Návštěvník si může v rámci výstavy přečíst konkrétní příběhy jednotlivých letců. Zhlédnout může taktéž nespočet získaných vyznamenání a k dispozici jsou i samotné stejnokroje, masky a kukly, které příslušníci perutě používali. 

"Ta výstava je unikátní nejenom tím, jak je ucelená, navíc je doprovozena knihou o 311. bombardovací peruti, která je pravděpodobně nejvíce vyčerpávajícím materiálem k tomuto tématu, ale ona je unikátní, protože přináší nejširší veřejnosti informace o tom, že zde tito muži byli, co dělali, kde bojovali, jak bojovali a jak nasazovali své životy. Ona takto ucelená výstava se zase až tak často nevidí," řekl Radek Galaš. 

Operační činnost 311. Československé perutě byla ukončena 4.7. roku 1945. Výstava je bezpochyby velkou poctou letcům za jejich neobyčejné hrdinství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu