• Načítám...
>

Praha 2 obnoví pouťovou tradici na Folimance

  • 28. července 2022,
  • 14:09,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Tradici jarní ševcovské pouti Fidlovačka hodlá obnovit Praha 2. Historická slavnost se uskuteční v parku Folimanka poslední srpnový víkend. Pro návštěvníky je připravený zajímavý dobový program a atrakce.

Reklama

Druhá městská část plánuje obnovit jarní ševcovskou slavnost pod názvem Fidlovačka. Ta se v těchto místech odehrávala od konce osmnáctého století. Přerušena byla koncem dvacátého století.

"Bývala to snad nejslavnější pražská pouť, tehdy za Prahou, za hradbami Prahy. Ševcovská jarní pouť. Věhlasný byl také Slamník v Bubenči. My jsme se rozhodli to připomínat nejenom formou encyklopedie, knížek a v podobných formách, ale také akcí. Proto jsme se rozhodli uspořádat tady pouť Fidlovačka ve spolupráci s Prahou 4," uvedl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Akce se bude konat ve dnech 27. a 28. srpna a na návštěvníky čeká bohatý dobový program.

"Kejklíři, divadlo, hudba. Budou tady stánky s dobovým občerstvením, s dobovými záležitostmi. Ale budou tady i klasické pouťové atrakce, které vždy na poutích bývaly, tady z kraje louky, jako kolotoč, houpačky a podobné věci. Celá pouť by se měla odehrávat v historizujícím stylu a měla by být i doprovozena dalšími informacemi o tom, jaká je historie Folimanky a pouti Fidlovačka," popsal Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Více o historii Folimanky a pouti Fidlovačka se mohou zájemci dozvědět také v Encyklopedii Prahy 2, která mapuje kulturně historické dědictví této městské části, a nahlédnout tak do ní může prakticky kdokoli.

"Kdo by se chtěl ještě před příchodem na pouť připravit, tak doporučuji prostudovat heslo Fidlovačka v Encyklopedii Prahy 2 na internetu. A kdo by si chtěl vyzkoušet potom své znalosti o místě a o Fidlovačce, protože její historii udělal nesmrtelnou Josef Kajetán Tyl se svojí hrou Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, tak doporučuji, máme tam dva nové kvízy na téma Fidlovačka a téma Folimanka," doporučil Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Publikace je dostupná v elektronické podobně na internetu. Přístup k ní tak má, prostřednictvím webových stránek, každý, koho zajímá historie Prahy 2.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu