• Načítám...
>

Praha 2 oslavila povýšení kostela sv. Ludmily na basilicu minor

  • 16. září 2022,
  • 14:15,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Ve velmi netradičním duchu se konal tradiční koncert v předvečer svátku první české panovnice a patronky českých zemí sv. Ludmily. Praha 2 oslavovala také povýšení dominanty náměstí Míru, tedy kostela svaté Ludmily, na basilicu minor.

Reklama

Koncert pro českou kněžnu. To je název již tradiční akce, která probíhá na náměstí Míru v předvečer svátku první české panovnice a patronky českých zemí sv. Ludmily. Ten letošní byl navíc ve velmi slavnostním duchu.

„Oslavujeme také to, že náš kostel svaté Ludmily, první české panovnice a patronky, obdržel od papeže povýšení na basilicu minor. My jsme to uvítali s velkou radostí a právě i k této příležitosti se dnes večer koná koncert a zítra bude ještě svatá mše," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

„Dnešní koncert je tedy mnohačetným svátkem a slavností a jeho jedinečnost je i v tom, že bude v jazzovém rytmu," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Koncertu navíc předcházela další akce spojená s osobností sv. Ludmily. Na přilehlém náměstí Míru probíhal od odpoledních hodin Jarmark u Ludmily, který pořádala Diakonie Českobratrské církve evangelické ve spolupráci s městskou částí Praha 2.

„Byl to charitativní jarmark, kde se prodávaly výrobky z chráněných dílen a neziskových organizací a ono je to vlastně spjato s vírou, s církví a s tím, že solidarita mezi námi je. Já mám z toho strašnou radost. Ten jarmark byl mimochodem již dvacátý šestý ročník a je to už tradice na náměstí Míru a dnes se to tak krásně spojilo," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Druhá městská část s místní římskokatolickou farností spolupracuje již dlouhodobě, ať již v rámci pořádání tradičních akcí pro veřejnost nebo těch mimořádných, které připomínají důležité historické okamžiky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu