• Načítám...
>

Praha 2 uctila válečné veterány

  • 11. listopadu 2022,
  • 20:00,
  • PRAHA 2,
  • Markéta Frydrychová

11. listopad je den věnovaný památce válečných veteránů. Datum je zvoleno k ukončení 1. světové války v roce 1918. Celosvětově se slaví jako den veteránů nebo Den vzpomínek. Od roku 2001 je významným dnem České republiky. Praha 2 založila tradici vzpomínkových akcí k tomuto dni na náměstí Míru už v roce 2015.

Reklama

Dne 11. listopadu 1918 bylo u severofrancouzského města podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem. Tím byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. V ten samý den, ale o 104 let později, se sešli vojenské složky a zástupci městské části Prahy 2 na náměstí Míru, aby uctili památku padlých vojáků.

,,Je to po osmé na náměstí Míru a je to Den válečných veteránů, kdy vlastně dáváme poctu, hold, děkujeme všem veteránům. Ne jenom samozřejmě těm padlým, ale i všem vojákům, kteří jsou za nás v misích, kteří brání naši zemi a brání hlavně hodnoty, svobodu a demokracii tak, abychom tady mohli spokojeně žít," říká Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Na návštěvníky akce čekala zajímavá prezentace Armády České republiky i bohatý doprovodný program. I letos se na náměstí Míru představila vojenská technika, historická i moderní.

,,Je to Den válečných veteránů, čili jsou tady vojáci a k vojákům patří zbraně. Takže máme tady historické věci i moderní věci. Těch historických věcí máme letos málo. Je to zde dělostřelecký tahač, který používali naši vojáci na západní frontě. Za mnou stojí dvě nejnovější verze obrněného transportéru Pandur, průzkumná verze a spojovací verze. Máme tady jako takovou za nás největší věc, což jsou průzkumné drony. A vlastně armáda se tady prezentuje třemi útvary a jedním útvarem aktivních záloh, které tady mají svou výstroj a výzbroj," dodává kpt. Petr Švihovec, velitel roty AZ Středočeského kraje.

Jednotlivé expozice a statické ukázky byly návštěvníkům k dispozici až do 18. hodiny večerní. Po celý den bylo možné také navštívit křížkový háj a uctít památku padlých vojáků položením květiny nebo umístěním křížku s vlastním textem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu