• Načítám...
>

Praha 2 podpořila bezpečnostní akci Vidíme se?

  • 23. listopadu 2022,
  • 12:50,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Před Základní školou Jana Masaryka v Praze 2 proběhla 22. prosince bezpečnostní akce s názvem Vidíme se? Na tomto setkání, které zorganizovala Městská policie Praha spolu s BESIPem a městskou částí Praha 2 se ti nejmenší mohli dozvědět, jak být dobře vidět za zhoršeného počasí a jak správně nosit bezpečnostní prvky. Neosvětlení chodci totiž riskují svůj život a při špatné viditelnosti jsou tak pro řidiče téměř neviditelní. Správně nošené reflexní prvky mohou nehodám, které mohou být i smrtelné, zabránit.

Reklama

Vidět, ale především být dobře viděn, to by mělo být heslo každého chodce mimo město i ve městě. K tomu pomáhají zejména reflexní prvky. Na to, kdy a jak správně je mají nosit ti nejmenší, se zaměřila akce "Vidíme se?" ve spolupráci s organizací BESIP, městskou policií a městskou částí Praha 2 u Základní školy Jana Masaryka. 

„Akce probíhá prakticky na všech základních školách v Praze 2, ale i v některých parcích. Máme připraveno přibližně pět tisíc reflexních prvků, ať už se jedná o reflexní přívěsky, reflexní pásky nebo odznaky, které pomáhají právě ve viditelnosti dětí,“ vysvětluje radní městské části Praha 2 Michal Zuna (TOP 09).

Děti se pak na místě od strážníků městské policie dozvěděly, kdy takové bezpečnostní reflexní prvky mají nosit.

„Kdykoliv za snížené viditelnosti. Snížená viditelnost není jen ráno, když je špatně vidět, ale je to i například za deště, za mlhy nebo i v létě, když se zatáhne, tak je také snížená viditelnost, protože pro řidiče to znamená změnu podmínek. Reflexní prvky nicméně můžeme používat kdykoliv v odpoledních hodinách, tím určitě nikdy nic nezkazíme,“ nabádá preventista městské policie, Lukáš Kačerovský. 

Zároveň je také důležité, jak správně reflexní prvky nosit.

„Ve městě je nejdůležitější nosit bezpečnostní prvky ve spodní části těla a primárně zleva a nebo zprava, protože my vstupujeme jako chodci do vozovky a potřebujeme být vidět pro řidiče zprava nebo zleva,“ upozorňuje Lukáš Kačerovský, preventista městské policie.

Reflexních prvků je přitom celá řada, podle preventistů jsou ale vůbec nejlepší takové prvky, na které nemusíme vůbec myslet, například speciální reflexní tkaničky, díky kterým budete pro řidiče velmi dobře viditelní i z velké vzdálenosti.

„Pakliže má někdo na sobě reflexní prvky, tak je vidět nejméně na dvě stě až dvě stě dvacet metrů, díky čemuž může řidič včas zareagovat a bezpečně zastavit s ještě dostatečným odstupem," uzavírá preventista městské policie, Lukáš Kačerovský.

Akce Vidíme se? proběhla v Praze 2 už podruhé a městská část v ní bude určitě nadále pokračovat, protože preventivní bezpečnostní opatření, která mohou zachránit lidský život, zvláště ten dětský, mají vždy smysl. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu