• Načítám...
>

V Kongresovém centru se představily střední školy

  • 24. listopadu 2022,
  • 14:54,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

V pražském Kongresovém centru se ve dnech 24. - 26. listopadu představilo na 130 středních škol. Žáci osmých a zejména devátých tříd se tak mohli přijít inspirovat a nebo si přímo vybrat svou vysněnou střední školu. Na více než stovce stáncích se mohli dozvědět, jaké obory se na školách dají studovat, jak náročné jsou přijímací zkoušky a jaké je budoucí uplatnění v praxi. Akce s názvem Schola Pragensis se konala pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy.

Reklama

Kam s nimi? To je častá otázka rodičů při výběru střední školy pro jejich dítka. Když ale dojde na lámání chleba, často neví, kterou školu společně se svými potomky vybrat. Ideální je navštívit středoškolský veletrh Schola Pragensis, kde si žáci mohou svou budoucí střední školu na místě otestovat a vybrat. 

"Myslím, že nejdůležitější je přímý kontakt třeba s již současnými žáky školy, kteří mohou svým vrstevníkům vysvětlit, jaká je třeba atmosféra ve škole, jak je těžké studium, jak bylo těžké se tam dostat, jak se jim ve škole líbí, jaké jsou i mimoškolní aktivity, což je také důležité," řekla Lenka Němcová - ředitelka odboru školství MHMP.

Na jednom místě mohli budoucí středoškoláci navštívit stánky gymnázií, hotelovek, technicky zaměřených škol nebo poznat i umělecké obory a audiovizuální tvorbu.

"Na naší škole máme celkem 5 oborů, s tím, že vlastně nabízíme hlavně ty odborné obory a máme tam obor filmová tvorba, fotografie a nová media, grafický design, design interiéru a potom ještě máme management a produkce," řekla Lenka Kotrbáčková - zástupkyně ředitelky Školy Michael.

Výběr střední školy je buď o citu nebo o rozumu. Ale u takto důležitého životního rozhodnutí je ideální skloubit obojí.

"Rozhodně neskončit jenom tím, že si projdu výstavu Schola Pragensis. Já si tady vyberu pár škol a potom si najdu dny otevřených dveří a jdu do té školy, protože to je nenahraditelné," řekla Lenka Němcová - ředitelka odboru školství MHMP.

Ve třech patrech výstavní plochy bylo možné navštívit hned 130 středních škol z celé Prahy. Přestože jde o opravdu vysoké číslo, zdaleka všechny střední školy se do Kongresového centra nevešly. I tak bylo celou akci velmi náročné zorganizovat.

"Hlavními aktéry celé této srandy jsou školy a samozřejmě tím, že nejsme profesionální produkce, tak to děláme tak trošku na koleni, ale zároveň si myslím, že velmi efektivně. Takže nějaký čas to zabere, ale určitě je to práce od jara do podzimu," řekl Pavel Dvořák - vedoucí koordinátor, odbor školství MHMP.

Veletrh středních škol v pražském Kongresovém centru ve svém třídenním programu ukázal zájemcům o studium širokou plejádu oborů a poskytl dostatek informací při výběru vysněné střední školy. Pak už zbývá jediné. Mít dostatek štěstí u přijímacích zkoušek, jejichž úspěšné složení znamená vstupenku do středoškolské lavice. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu