• Načítám...
>

MČ Praha 2 odhalila pamětní desku pilota RAF

  • 9. prosince 2022,
  • 15:31,
  • PRAHA 2,
  • Monika Rusová

MČ Praha 2 slavnostně odhalila na domě v Žitné ulici č. 32 pamětní desku plk. i. m. Karla Janšty, příslušníka 311. československé bombardovací perutě RAF. Pietní akce se zúčastnilo několik desítek lidí, ke kterým promluvila Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

V rámci pietní akce uctila městská část Praha 2 dalšího českého hrdinu.

"Dnes jsme odhalili pamětní desku plukovníkovi Karlu Janštovi, což byla významná osobnost. Letec RAF, příslušník 311. bombardovací perutě, který vykonal pro svou vlast opravdu mnoho úžasného," řekl Jaroslav Šolc (ODS) - místostarosta Prahy 2.

"Zúčastnil se náletů už od roku 1940. Byl v první posádce, která vzlétla s československými letci na území, které okupovali Němci. Měl být ministrem národní obrany, ale nebyl, protože rok 1948 to všechno zvrátil," řekla Jana Zachová - dcera plk. Karla Janšty.

Z armády byl vyřazen roku 1952. Dále pracoval manuálně jako asfaltér a dlaždič, stejně jako mnozí další, kteří se účastnili bojů v zahraničí.

Právě v tomto domě v ulici Žitná 32 žil Karel Janšta dlouhá léta, a to až do posledního dne svého života.

"Městská část takovýmto hrdinům vzdává hold a připomíná je všemi možnými způsoby. Ten dnešní akt je součástí série, kdy jsme v letošním roce připomínali třeba parašutisty a všechny lidi, kteří jim pomáhali, výročí 80 let Anthropoidu. V minulých letech jsme podobné pamětní desky odhalovali jednak generálu Karlu Janouškovi, který byl přítelem plukovníka Karla Janšty, nebo generálu Otakaru Husákovi a dalším významným osobnostem. Navazujeme na tradici, kterou na Praze 2 založila tehdejší starostka, nynější Ministryně obrany Jana Černochová,” řekl Jaroslav Šolc (ODS) - místostarosta Prahy 2.

Na závěr ceremoniálu se uctila památka plukovníka minutou ticha. Pietní akt byl zakončen státní hymnou České republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu