• Načítám...
>

Praha 2 se připravuje na elektromobilitu

  • 13. prosince 2022,
  • 15:24,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

V Praze 2 si mohou Pražané nově nabít své elektromobily na nabíjecích stanicích na stožárech městských lamp. Prvních třináct stanic s pětadvaceti dobíjecími body instalovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy v ulicích Moravská, Korunní, Chodská, Kladská, Slezská a Slovenská.

Reklama

Praha 2 je centrální a zároveň moderní městskou částí. V oblasti rozvoje chytrých technologií a jejich implementací do každodenního života patří v metropoli mezi průkopníky. Pražané tak mohou v ulicích Vinohrad nově využívat nabíjecí stanice na stožárech městských lamp a dobíjet své vozy přímo z distribuční soustavy.

"Velice mě těší, že se nám daří ve spolupráci s partnery, ať je to Technologie hlavního města Prahy nebo PRE, rozšiřovat dobíjecí síť na území Prahy 2. Jelikož v současné době cítíme velký trend elektromobility, který si žádá právě vybudování takto potřebné infrastruktury," řekl Tomáš Halva (TOP 09), radní MČ Praha 2.

Prvních třináct stanic s pětadvaceti dobíjecími body instalovala městská společnost Technologie hlavního města Prahy v ulicích Moravská,
Korunní, Chodská, Kladská, Slezská a Slovenská. 

"Jsem si jistý, že místní obyvatelé tento pilotní projekt ocení, jelikož dobíjecí stanice budou umisťovány ve sloupech veřejného osvětlení, čímž dostanou možnost si nabíjet své automobily přímo u svých domovů. Elektromobilita jako taková může přispět k tomu, že se bude snižovat v centru Prahy znečištění ovzduší," řekl Jan Recman (ODS), místostarosta MČ Praha 2.

Hlavní město se tímto krokem opět posunulo blíže k nástupu elektomobility. Předpoklady mluví o tom, že do roku 2030 by v Česku mohlo jezdit až sto tisíc elektromobilů.

"Proto má Praha připravené tři pilotní pilíře. První je pomalé dobíjení, to je v rezidenčních částech města, jako jsme tady. Potom je středně rychlé dobíjení, s tím se počítá primárně v rámci parkovacích domů a nebo v rámci veřejných parkovišť. Potom je ještě ultra rychlé dobíjení, to už máme také spuštěné a to je poblíž velkých rychlostních tahů," řekl Jan Chabr (TOP 09), radní hl. m. Prahy.

Hlavní město plánuje v příštím roce takto osadit nabíjecími stanicemi dalších minimálně pět set lamp veřejného osvětlení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu