• Načítám...
>

V Praze 2 jednali zástupci Správy železnic s veřejností

  • 26. ledna 2023,
  • 14:23,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Na radnici Prahy 2 proběhlo veřejné jednání o modernizaci železniční trati v úseku Nuselského údolí. Setkání zástupců Správy železnic a obyvatel okolní zástavby zorganizovalo vedení radnice druhé městské části. Zástupci Správy železnic tady představili své plány a jednali o nich především s obyvateli Nuselského údolí.

Reklama

Na jedné straně modernizace železniční trati. Na straně druhé obavy okolních obyvatel ze zvýšení hluku. Řeč je o roky plánované rekonstrukci železnice, která vede přes Nuselské údolí a mezi místními vyvolává strach o vlivu na jejich okolí. Radnice Prahy 2 proto iniciovala jednání, kde Správa železnic představila své plány veřejnosti.

,,Veřejné projednání může přispět k tomu, aby se vyjasnily argumenty jednotlivých stran a obyvatelé této lokality mohli být předem a včas informováni," řekl Jan Recman, místostarosta MČ Praha 2.

V Nuselském údolí v blízkosti železnice se nachází 850 domácností. Dnes tudy projede 300 souprav denně, po rekonstrukci by to mělo být 479 vlaků za den. Hlukové zatížení jednoho projíždějícího vlaku je podle obyvatel klidně i 103 decibelů, přičemž první soupravy údolím projíždí už ve 4 hodiny ráno. Místní obyvatele tak nejvíce trápí odstranění hlukové zátěže.

,,Myslíme si, že hluková zátěž bude každým rokem narůstat, vzhledem k tomu, že se trať bude využívat více a více, bude tady projíždět více vlaků, delších vlaků. Byli bychom rádi, kdyby s touhle modernizací se odhlučnila co nejvíce možnými dostupnými technologiemi a prostředky," vysvětlila Jana Bašusová, místopředsedkyně spolku Nuselské údolí, z. s.

,,Je to pro nás určitě důležitý aspekt. Dlouhodobě komunikujeme s některými lidmi a majiteli okolních nemovitostí a dochází zde k určité výměně za moderní systémy, například ty pryžové, antivibrační rohože, tím se sníží ten hluk, který vzniká nejčastěji od podvozku těch kolejových vozidel," doplnil Karel Ptáček, projektový manažer firmy, která se na rekonstrukci železnice bude podílet.

Rekonstrukce a modernizace železnice se bude týkat úseku od jižního portálu Vinohradských tunelů až k Výtoňskému mostu. Aktuálně Správa železnic čeká na povolení pro územní rozhodnutí. Samotné práce by měly začít v roce 2026.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu