• Načítám...
>

Praha 2 představila vizualizaci projektu Nový domov

  • 23. února 2023,
  • 15:46,
  • PRAHA 2,
  • Monika Rusová

Praha nemá dlouhodobě dostatek míst pro seniory v sociálních zařízeních. Městská část Praha 2 pro své rezidenty v brzké době začne stavět moderní centrum sociálních služeb Praha 2 s názvem Nový domov, čímž navýší kapacitu o 121 lůžek. Nový domov se bude nacházet v Italské ulici, kde se nyní vyskytují staré tenisové kurty. V naší reportáži uvidíte vizualizaci plánované stavby, která byla představena na nedávné prezentaci v prostorech radnice druhé městské části.

Reklama

Nový domov - to je plánované centrum sociálních služeb Praha 2, které by pod jednou střechou poskytovalo veškeré služby a zázemí pro péči o seniory žijící v Praze 2.

"Záměrem projektu Nový domov je reakce na potřeby rezidentů Prahy 2, co se týká navýšení kapacit pobytových služeb," řekla Martina Polanská - ředitelka Centra sociálních služeb Praha 2.

"Projekt je nyní ve fázi, že čekáme na územní rozhodnutí a pak budeme žádat o stavební povolení a začneme stavět," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy a starostka MČ Praha 2.

"My se dlouhodobě potýkáme s nedostatečnou kapacitou našich služeb. Na jedno lůžko se dnes eviduje 5 až 7 zájemců o službu," řekla Martina Polanská - ředitelka Centra sociálních služeb Praha 2.

V současné době jsou pořadníky na místa v domovech i několikaleté a tak je mnoho potencionálních klientů odmítnuto. Dále projekt reaguje na nekomfortní prostory bez dostatečného soukromí, kde senioři žijí.

"Jsou to dvoulůžkové pokoje. Jsou nuceni na pěti metrech čtverečních srovnat si své osobní potřeby a sžít se se svým spolubydlícím a dále sdílet sociální zařízení ještě s dalším pokojem," řekla Martina Polanská - ředitelka Centra sociálních služeb Praha 2.

Nový domov poskytne celkem 121 lůžek včetně takzvané oázy. Oáza je prostředí s intenzivní péčí pro klienty v poslední fázi života.

Samotný domov pro seniory pak bude členěn do menších domácností se stálým týmem pracovníků, který se bude starat o skupinu 10 až 12 seniorů. Dále nabídne kavárnu, jídelnu s kuchyní, zahrádku a střešní terasu. 

"Bude se nacházet v ulici Italská, protože to je jediný volný pozemek, který máme k dispozici na městské části Praha 2. Musím říct, že je to jeden z nejlukrativnějších pozemků na území hlavního města Prahy. Je to s pohledem na hrad, je to blízko parku Riegrovy sady," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy a starostka MČ Praha 2.

Tento moderní specializovaný domov pro seniory by měl otevřít dveře už v roce 2027. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu