• Načítám...
>

Z radnice Prahy 2 je galerie

  • 26. února 2023,
  • 12:03,
  • PRAHA 2,
  • Ladislav Jakub

Z radnice Prahy 2 je galerie. Na jakém jiném lepším místě by měla radnice druhé pražské městské části vystavovat zajímavé obrazy nebo fotografie, které se jí týkají. Například výstavu k 50. výročí postavení Nuselského mostu. Více už v následující reportáži.

Reklama

Návštěva úřadu v Praze 2 se snadno může stát kulturním zážitkem. Rázem se z vaší schůzky s úředníky může stát i návštěva galerie. V přízemí i prvním patře v budově na náměstí Míru na Vinohradech nabízejí hned několik výstav na různá témata. 

"Máme tady dva skromné výstavní prostory, galerie, kde se střídají různá témata. V přízemí i prvním patře střídáme například dětské obrázky, fotografie, výtvarná díla, ale i historické ohlédnutí za proměnami městské části nebo připomínku zajímavých osobností," prozradil místostarosta Prahy 2 Jaroslav Šolc.

V přízemí, v blízkosti recepce a informací je do konce března výstava Mami, já nechci válku. 

"Jde o polsko-ukrajinský projekt, který prezentuje obrázky polských dětí z druhé světové války a obrázky ukrajinských dětí z uplynulého roku. Má za cíl ukázat, že hrůzy války rozpoutané nenasytným agresorem mají podobné scénáře a i emoční prožitky dětí jsou podobné. Proto i ta témata jsou řazena do takových celků, jako je boj, represe, ale i rodina, naděje a vítězství," řekl místostarosta Šolc. 

V prvním patře je také velmi zajímavá výstava týkající se už přímo Prahy 2. Připomíná 50 let od postavení Nuselského mostu, který spojuje Vinohrady a Nové Město s Nuslemi a Pankrácí ve čtvrté městské části. Je plná historických fotografií z výstavby i technických informací a zajímavostí. Ale pozor, potrvá jen do pátku 3. března. 

"Poté ji 8. března vystřídá něco jiného. Budou to obrazy režiséra a malíře Jiřího Schmidta. Výstava bude mít název Můj vinohradský život a představí umělce z Prahy 2, který je shodou okolností členem klubu Dvojka pro přátele kultury a tato výstava bude trvat až do konce března," zdůraznil místostarosta. 

Něco velkého se chystá i na náměstí Míru před radnicí a kostelem svaté Ludmily. 

"Já bych vás rád pozval na výstavu, která bude zahájena 8. března, bude mít název Sokolovo 1943/2023. A jak už název napovídá, bude k 80. výročí významné bitvy československých jednotek na východní frontě. Bude zde nejen výstava, ale i atraktivní doprovodný program vhodný pro děti i dospělé," zmínil na závěr zástupce radnice Prahy 2. 

Podrobnosti o výstavách a dalších kulturních programech a stejně tak i otevírací dobu úřadu, kde můžete některé z výstav vidět, najdete na stránkách Praha2.cz. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu