• Načítám...
>

Praha 2 představila občanům revitalizaci sadů Bratří Čapků

  • 9. března 2023,
  • 12:37,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 2 představila zájemcům z řad veřejnosti záměr revitalizace části parku v sadech Bratří Čapků. Veřejné projednání architektonické studie společnosti U Studio s. r. o. se uskutečnilo na půdě místní Základní školy Kladská.

Reklama

Občané pražských Vinohrad a vedení druhé městské části jednali o plánované revitalizaci sadů Bratří Čapků. Na Základní škole Kladská tak radnice veřejnosti představila architektonický záměr. Zadáním studie Praha 2 reagovala na konflikty mezi pejskaři a rodiči dětí z nedaleké základní školy.

,,My se v této lokalitě potýkáme s tím, že občané, kteří tam žijí, si buď stěžují na to, že tam volně pobíhají psi, to znamená většinou rodiče s dětmi z nedaleké Základní školy Kladská nebo naopak pejskaři, kteří by chtěli, aby pro ty pejsky, které tam venčí, jsme mohli udělat nějaké hřiště, kde by si ti pejsci mohli hrát," řekl Jan Recman (ODS) - místostarosta MČ Praha 2.

Konflikty mezi pejskaři a rodiči dětí se vedou od roku 2006. Travnatá plocha parku slouží ve večerních hodinách, o svátcích a o víkendech jako psí louka. Ve zbývajícím čase pak jako hrací plocha pro děti. V té době by psi měli být v parku venčeni pouze na vodítku, a to se prý často nedodržuje.

,,Přes den ta plocha je omezená pro pejskaře, tím, že by samozřejmě měli být pejsci na vodítku a samozřejmě obzvláště u malých dětí, které jsou ne vždy zvyklé respektovat pravidla v tom, že každého psa nemohou pohladit, nemusí si to ten páníček přát nebo sám ten pes to jaksi nevítá a tak samozřejmě dochází k nějakým drobným incidentům," vysvětlil Michal Müller - předseda Sdružení rodičů a přátel ZŠ Kladská.

,,Jsou zde dvě základní školy a dvě mateřské školy, takže si myslím, že by ten park měl být k dětem přívětivý a hledáme už dlouhá léta rovnováhu tak, aby byl ten park pro všechny," doplnila ředitelka ZŠ Kladská Kateřina Vávrová.

Kompromis chce najít i architektonická studie, kterou společnost U Studio společně s vedením radnice na sousedském setkání obyvatelům Vinohrad představili. 

,,My jsme vymysleli řešení, že bychom pro ty pejsky udělali samostatný prostor, kde by byly prvky agility a zároveň by byl oddělen od zbytku toho parku, tak aby si i ostatní účastníci toho veřejného prostoru mohli užít své chvilky, dát si tam třeba deku nebo si tam posedět na lavičkách," dodal místostarosta Recman.

Připomínky místních občanů k představené studii teď architekti zakomponují do výsledného projektu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu