• Načítám...
>

80 let od bitvy u Sokolova připomíná panelová výstava

  • 9. března 2023,
  • 17:05,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Na náměstí Míru v Praze 2 si lidé připomněli osmdesáté výročí bojů československých vojáků u ukrajinské obce Sokolovo nedaleko Charkova, které se odehrály během 2. světové války. Československá obec legionářská, Ministerstvo obrany, Praha 2 a obecně prospěšná společnost Sokolovo u příležitosti výročí připravili oslavu na pražských Vinohradech.

Reklama

Na náměstí Míru v Praze 2 si lidé připomněli 80. výročí bojů československých vojáků u ukrajinské obce Sokolovo nedaleko Charkova, které se odehrály během 2. světové války.

,,My jsme moc rádi, že se zúčastnili oslav toho vzpomínání i naši žáci základních škol, protože po 80 letech, ač se nám to nezdálo ani v noci, na těch samých místech, na tom samém území a na té samé půdě probíhají těžké boje a tenkrát rádoby osvoboditelé převzali roli hnusného agresora," řekl Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2.

Nelítostné boje mezi Rudou armádou a vůbec prvním československým polním praporem na straně jedné a německým wehrmachtem na straně druhé teď na náměstí Míru připomíná panelová výstava.

,,Výstava, kterou zde na náměstí Míru vidíme, vznikla k 80. výročí bitvy u Sokolova, což bylo první vystoupení československých vojáků na východní frontě. Výstava je koncipovaná tím, že tomu zájemci o to téma představí základní informace nejen k té samotné bitvě, ale k tomu, jak se českoslovenští vojáci dostali do Sovětského svazu, pozadí formování jednotky v Sovětském svazu, odkud se ti vojáci do té jednotky dostali," řekl Michal Rak - historik Československé obce legionářské.

Na oslavě byla k vidění dobová technika, vojáci a nakonec také pieta za Čechoslováky, kteří v bitvách o Sokolovo a Charkov před 80 lety padli.

,,Za mnou jsou v zemi nabité kříže, těch křížů je tolik a na těch křížích je cedulka a každý kříž je za někoho. Jsou to lidé, kteří padli v bitvě u Sokolova a nebo jsou dodnes pohřešovaní," řekl Jan Korseska (ODS) - místostarosta MČ Praha 2.

Pro boj za svobodu velmi motivovaní Čechoslováci vzdorovali početné přesile tanků a plamenometů a zapsali se jako první pozemní jednotka zahraničních vojáků, kteří bojují na východní frontě proti nacistům. Polní prapor byl navíc prvním, ve kterém bojovaly také ženy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu