• Načítám...
>

Praha 2 se dohodla s bikesharingovými společnostmi

  • 30. března 2023,
  • 14:45,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Jako první městská část uzavřela Praha 2 dohodu s bikesharingovými společnostmi. Na světě je tak regulace, respektive systémové řešení a nastavení jasných pravidel pro sdílené dopravní prostředky jako jsou elektrokoloběžky a kola. O uzavření takovéto dohody přitom městská část marně usilovala už od roku 2018, kdy tyto prostředky zaplavily ulice dvojky ve velkém. S nástupem covidu-19 sice problémy na čas vymizely, ale po zklidnění situace se problémy opět objevily. Nyní ale konečně došlo k uzavření dohody, která má pro sdílené dopravní prostředky přinést pravidla a řád.

Reklama

Povalující se sdílené elektrokoloběžky a kola na chodnících, v parcích, na náměstích, zkrátka všude tam, kde by rozhodně být neměly. To je bohužel stále častý obrázek především centra Prahy. Městská část Praha 2 v tomto směru nebyla výjimkou. Nyní ale jako první v Praze uzavřela s provozovateli bikesharingových společností dohodu, která vymezuje jasná pravidla, kterými se musí řídit. 

„Dohoda vymezuje konkrétní parkovací místa, na kterých mohou uživatelé kola a koloběžky odložit. Zároveň definuje lokality, do kterých bude zákaz vjezdu, případně tam bude průjezd omezen sníženou rychlostí. Primárně se jedná o parky a vybraná náměstí. Dalším pravidlem, na kterém jsme se dohodli, je zákaz používání akustických signálů v nočních hodinách, které obyvatele Prahy 2 velmi trápily,“ vyjmenovává radní pro oblast dopravy městské části Praha 2, Tomáš Halva (TOP 09).

Nejzásadnějším bodem této dohody je pak zřízení a provozování infolinek pro nahlašování nesprávně odložených kol a elektrokoloběžek i možnost případného odtahu takových překážek. 

„A to, jak budou jednotlivé bikesharingové společnosti tuto dohodu plnit, budeme průběžně na dvojce vyhodnocovat a následně budeme na základě toho postupovat dále i v rámci té dohody jako takové,“ vysvětluje Tomáš Halva (TOP 09), radní pro oblast dopravy městské části Praha 2.

Nabízí se tedy logická otázka, zda tato dohoda znamená definitivní sbohem pohozeným elektrokoloběžkám a kolům v ulicích Prahy 2.

„To by bylo ideální, ale za úspěch budeme považovat i to, pokud se kola a koloběžky nebudou vyskytovat na chodnících a nebudou chodcům překážet. V tomto ohledu spoléháme na jednotlivé provozovatele bikesharingu, kteří přislíbili, že jednotlivé aplikace upraví právě pravidlům, které jsme dohodli v této dohodě,“ říká radní pro oblast dopravy městské části Praha 2, Tomáš Halva (TOP 09).

Městská část Praha 2 je první v metropoli, která podobnou dohodu uzavřela a tato problematika byla zároveň jedním z témat posledního setkání zástupců městských částí Praha 1 až 10, kde se dohodli, že další postup směrem k Ministerstvu dopravy budou koordinovat společně. V budoucnu by tak podobnou dohodu mohly uzavřít i další městské části. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu