• Načítám...
>

Na Albertově podpořili pacienty po úrazech mozku

  • 18. května 2023,
  • 16:04,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 2 se uskutečnil už druhý ročník Albertovského dne. I tentokrát bylo cílem akce podpořit pacienty po úrazech mozku. Setkání se zúčastnili samotní pacienti, zdravotníci, ale i široká veřejnost.

Reklama

Na Albertově v Praze 2 se uskutečnil druhý ročník osvětové akce s názvem Albertovský den. Cílem akce bylo i tentokrát poukázat a podpořit pacienty po úrazech mozku.

,,To jsou pacienti, kteří mají problémy pohybové, ale i problémy s myšlením, mluvením a tak dále a to jejich žití v běžné situaci je velmi komplikované, takže bychom chtěli jednak ukázat, jak to vlastně vypadá, když někdo žije s takovým postižením, ale současně bychom ty lidi strašně chtěli podpořit v tom, že oni nepotřebují pasivní pomoc, ale právě potřebují podporu v tom, aby se cítili plnohodnotní, aby mohli dělat ty aktivity, které dělali před tím," vysvětlila Yvona Angerová, přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK.

Akce se zúčastnili samotní pacienti i zdravotníci. Hlavní osvěta ale mířila k široké veřejnosti.

,,Posláním této akce je vlastně odstraňovat bariéry a předsudky vůči lidem, kteří trpí nějakým postižením právě po mozkových příhodách, po mozkových úrazech. Jsou to plnohodnotní členové naší společnosti a pokud se podaří ta úžasná věc, že se postupem vrací do toho běžného života, tak je zapotřebí je takto přijmout a opravdu dát ty předsudky a bariéry pryč," doplnila Alexandra Udženija (ODS), starostka MČ Praha 2.

Návštěvníci Albertovského dne se na místě mohli podrobně seznámit s problematikou péče o pacienty po úrazech a cévních mozkových příhodách. Vyzkoušet si mohli mimo jiné třeba aktivity zaměřené na trénink paměti nebo speciální sportovní trenažery.

,,Ono to není o tom, abychom z nás dělali vrcholové sportovce, ale ten pohyb je pro nás strašně důležitý a to jak my se normálně nemůžeme hýbat, tak ty trenažery nám vlastně pomáhají k tomu, abychom se mohli hýbat třeba i v tom domácím prostředí, na tom vozíku se nikam daleko nedostanete, je to složité s povrchem a tak dále, takže to není proto, abychom mohli podávat světové výkony, ale abychom spíš mohli být maximálně soběstační," řekl Heřman Volf, předseda sdružení Cesta za snem.

Na simulátorech si návštěvníci mohli vyzkoušet jízdu na ručním kole, multifunkční trenažer na posílení celého těla a počítačový trenažer na řízení auta pouze rukama. Návštěvníci pak měli také možnost získat veškeré informace o možnostech vzdělávání rehabilitačních odborníků nebo si prohlédnout samotnou kliniku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu