• Načítám...
>

Praha 2 postavila nové učebny pro prvňáčky přímo v centru Prahy

  • 4. září 2023,
  • 16:57,
  • PRAHA 2,
  • Monika Rusová

Základní slova U svatého Štěpána rozšířila svou kapacitu o dvě třídy prvňáčků. První školní den roku 2023/2024 otevřela nový pavilon, který je na přilehlé zahradě, kterou má druhá městská část pronajatou od pražského Arcibiskupství.

Reklama

První školní den letos vyšel na 4. září a tady v Základní škole U svatého Štěpána byl pro prvňáčky výjimečnější, než kdy předtím. Byli totiž první, kteří zasedli do lavic v nově otevřeném pavilonu.

"Je to historicky první novostavba, první otevření školského zařízení, co já pamatuji na Praze 2, protože my jak nemáme rozvojové území, tak jsme nuceni dělat půdní vestavby a podobně. Tady po dohodě s Arcibiskupstvím pražským, protože to je jejich pozemek, kde stojíme, jsme si ho na 30 let pronajali a výsledkem je to, co je za mnou," řekl Jan Korseska (ODS), starosta Prahy 2.

"Církev se často dotýká různými pozemky zájmových oblastí obcí a je dobré se vždy nějak domluvit," řekl Jan Balík, generální vikář Arcibiskupství pražského.

Nový bezbariérový pavilon se nachází na cenném nalezišti a tak zde nebylo možné vybudovat standartní zděnou stavbu. Jedná se o ekologickou dřevostavbu se zelenou střechou, která stojí na kovové konstrukci, kterou drží vruty. Pavilon bude i zlepšovat místní mikroklima, v letních měsících snižovat teplotu, v zimě bude působit jako tepelná izolace. Jeho hlavní úlohou je ale propojení dětí s přírodou. 

"Pavilon je určen pro třídy prvního stupně, konkrétně pro prvňáčky a cílem bylo vytvořit přírodní centrum, které je v širším centru Prahy, kde část budovy je prosklená, otevírá se a my bychom chtěli dětem přiblížit přírodu," řekla Jana Páčová, ředitelka ZŠ Svatého Štěpána.

Výuka dětí bude probíhat z velké části na zahradě, kde je přichystáno spoustu užitečných a nápomocných prvků, jako například bylinková zahrádka, hmatový chodník, dřevěný hmyzí hotel nebo venkovní učebna.  

"Jsou tam dvě kmenové třídy pro 24 dětí a to znamená, že v každém roce budeme moci přijmout 48 prvňáčků," řekla Jana Páčová, ředitelka ZŠ Svatého Štěpána.

Veškeré vybavení v novém pavilonu je udělané na míru prvňáčkům, proto tato část základní školy ve Štěpánské ulici bude vždy patřit těm nejmenším. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu