• Načítám...
>

Praha 2 hostila už 16. ročník oblíbeného Vinobraní

  • 24. září 2023,
  • 17:26,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Vinobraní na Grébovce si za svou mnohaletou existenci získalo pověst jedné z největších událostí podzimní Prahy. Letos se konalo v pátek 22. a sobotu 23. září na již tradičních místech, tedy na náměstí Míru a v Havlíčkových sadech (Grébovce). Návštěvníky čekal jako obvykle bohatý doprovodný program, kdy se nenudili ani ti nejmenší návštěvníci. Kromě několika koncertů a stánků s víny, burčákem a gastronomickými specialitami zpestřilo Vinobraní také promítání filmů a poslech známých filmových melodií a písniček z pohádek pro děti.

Reklama

Praha 2 hostila v pořadí už 16. ročník oblíbeného Vinobraní na Grébovce. Populární akce se konala v pátek 22. září a v sobotu 23. září. Nedočkavci mohli ochutnat dobré víno už na zahájení na náměstí Míru, další den se program přesunul do Havlíčkových sadů nebo chcete-li do Grébovky.

„My vždycky klasicky v pátek zahajujeme na náměstí Míru, kde máme ochutnávku nějakých dobrých vín, pochutin i nějakých rukodělných výrobků. V Grébovce bude zhruba 89 stánků, z toho 39 stánků s vínem, 37 stánků tam bude s dobrotami. Myslím si, že si tam každý najde to své,“ popisuje starosta městské části Praha 2 Jan Korseska (ODS).

„Vinobraní je sláva, která nejen přináší radost, ale vlastně se ohlíží i trošku za tradicemi, které sahají až do doby Karla IV., který kolem tehdejší Prahy založil vinice a pak vznikly Královské Vinohrady, no a jsme doma,“ připomíná radní městské části Praha Jaroslav Šolc (ODS).

Letošní Vinobraní bylo navíc pojato i tak trochu filmově, kdy akci zpestřil doprovodný program v podobě promítání filmů, poslechu známých filmových melodií a písniček z pohádek pro děti. 

„Každé Vinobraní má nějaké své zajímavé téma. Letos je ta Dvojka filmová, v minulosti jsme měli například Přijďte si zatančit na Dvojku, takže to bylo tancování, už jsme si v roce 2016 připomínali již zmiňovaného Karla IV., v roce 2018 vznik České republiky,“ říká radní městské části Praha 2 Jaroslav Šolc (ODS).

V první řadě šlo ale o víno a burčák, třeba z místní historické vinice. A právě víno z letošní úrody vinice Grébovka bylo velkou vzácností.

„Pan Bulánek, který se nám stará o tu vinici, hledá nějaké rezistentní druhy vína, které by tam pasovaly, takže přivezl pár hroznů a dneska tady pijeme bílé víno Müller a červenou směsku ze třech odrůd modrých vín,“ vysvětluje Jan Korseska (ODS), starosta městské části Praha 2.

Vinobraní na Grébovce bylo ale už tradičně akcí pro celou rodinu, na kterou mohli klidně dorazit i rodiče s dětmi. Tato oblíbená kratochvíle zároveň každoročně dokazuje, že tradice pražských vinic, jak ji ve středověku založil Karel IV., ožívá dodnes a že akce okolo tohoto lahodného moku s sebou přináší mnoho zábavy i příjemných setkání lidí nejrůznějších věkových kategorií.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu